Dimarts, 25 de gener de 2022 - Edició 1279
La República

La Comissió Europea dona llum verda al primer pagament dels fons de recuperació

Espanya serà el primer país a rebre el primer desemborsament de 10.000 milions d’euros

Agències 03/12/2021
Pla sencer de la vicepresidenta econòmica del Gobierno, Nadia Calviño, i del vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, abans d'una reunió de l'Eurogrup, el 17 de febrer del 2020

La Comissió Europea ha donat aquest divendres llum verda al primer pagament de 10.000 milions d’euros a Espanya del fons de recuperació. L’aprovació per part de l’executiu europeu arriba tres setmanes després que el Gobierno fes la petició per al primer desemborsament, que és completament en ajudes a fons perdut. Espanya es converteix així en el primer estat comunitari en rebre el primer pagament, la resta de països amb el pla de recuperació aprovat només han rebut el prefinançament, que Espanya ja va rebre a l’agost i s’elevava a 9.000 milions d’euros.

Els ministres de Finances de la Unió Europea, que es reuneixen dimarts, han d’aprovar ara el primer desemborsament a Espanya.
El primer pagament està condicionat al compliment de 52 objectius fixats al pla de recuperació que es corresponen a àmbits diversos, com la mobilitat, l’energia, el mercat laboral o la política fiscal.

“Els objectius assolits demostren passos significants en la implementació del pla de recuperació i resiliència d’Espanya”, apunta en un comunicat la Comissió Europea, que subratlla que Espanya ja havia complert a finals del segon trimestre la majoria d’objectius per accedir al primer desemborsament.

El pla de recuperació d’Espanya s’eleva a 69.500 milions d’euros en ajudes. El Gobierno no ha demanat accedir als préstecs que té assignats, que s’eleven a 70.000 milions d’euros.