Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

JxCat i ERC volen que el Parlament insti el Govern a perseverar en el diàleg i alhora obtenir les eines d’un estat

|

- Publicitat -

Els grups parlamentaris de JxCat i ERC volen que el Parlament insti el Govern a perseverar en el diàleg i la negociació per fer “efectiva” la voluntat de la ciutadania i trobar sempre solucions “democràtiques”. Així consta en una de les 16 propostes de resolució (PR) conjuntes de les dues formacions per al ple de la ‘Catalunya real’, que es debatran i votaran aquest dijous. JxCat i ERC també volen que el Parlament demani al Govern que treballi per obtenir les “eines pròpies d’un estat”. Al seu torn, PSC i CatECP reclamen, en les seves PR respectives, que el Parlament demani al Govern que presenti els pressupostos del 2020 abans del 10 d’octubre -els comuns-, i abans que finalitzi el mes -els socialistes-, per evitar començar l’any de nou amb pròrroga pressupostària.

En una PR conjunta de JxCat, ERC i la CUP-CC, els tres grups independentistes proposen que el Parlament es ratifiqui en la defensa de l’exercici del dret a l’autodeterminació com a instrument d’accés a la sobirania del conjunt del poble de Catalunya. Les tres formacions també volen que la cambra es reafirmi en la recerca de solucions “democràtiques i polítiques” per fer “efectiu” que el futur de Catalunya sigui el que el propi poble català vulgui, independentment del seu origen.

Publicitat

ERC reclama en una PR exclusiva del grup republicà que el Parlament torni a demanar que s’aboleixi la monarquia a l’Estat i que se censuri el rei Felip VI per “la seva intervenció en el conflicte català, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials” durant el referèndum de l’1-O, com va fer en el seu discurs dos dies després de la votació.

El PPC, en canvi, ha presentat una bateria de propostes de resolució en què demanen respectar institucions com la monarquia, que consideren “garant de la concòrdia i de la unitat dels diferents en una democràcia plena”. Els populars també demanen que es tanquin les delegacions de la Generalitat a l’estranger i el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ja que creuen que només actuen per “desprestigiar Espanya i els catalans”, vetllar perquè els alumnes de centres catalans puguin expressar-se “lliurement en qualsevol de les dues llengües de Catalunya” i que el Govern presenti els pressupostos de 2020 abans del 10 d’octubre.

Cs durà al ple una proposta de resolució perquè es demani la dimissió del conseller d’Educació, Josep Bargalló, a qui acusen d’haver ocultat “l’espionatge fet als alumnes als patis d’algunes escoles” per part de Plataforma per la Llengua i perquè es condemni la presumpta agressió d’una professora a una alumna a Terrassa. El grup taronja instarà el Govern a limitar els mandats del president de la Generalitat i dels consellers a vuit anys i a suprimir els aforaments que afecten el Govern i els diputats del Parlament.

Et pot interessar  Junts diu que el 12-M està en joc "el futur de la llengua" i carrega contra Illa: "No mourà ni un dit pel català"

Així mateix, Cs proposarà que es condemni el franquisme, l’extrema dreta i el terrorisme; que el castellà i l’anglès siguin llengües vehiculars en l’ensenyament públic des del parvulari fins al Batxillerat, i que es condemni tant l’assetjament que consideren que han patit servidors públics com jutges i fiscals a Catalunya com el suposat espionatge dels Mossos d’Esquadra a rivals polítics del Govern.

En un altra PR, els comuns proposen que, en cas de sentència condemnatòria pel judici de l’1-O, el Parlament insti el Govern a impulsar el diàleg amb les forces polítiques i les organitzacions socials més representatives per donar una resposta “unitària i àmplia” per desjudicialitzar un conflicte que és de “naturalesa política”. A més, CatECP insisteix en generar les condicions polítiques i jurídiques que permetin assolir la llibertat dels “presos polítics” i el retorn dels exiliats”.

Així mateix, CatECP aposta en una nova PR perquè el Parlament explori en els propers mesos la concreció d’un Pacte de Claredat, amb participació de totes les forces polítiques catalanes, on s’acordin “les condicions per determinar el futur polític de Catalunya”. El Pacte de Claredat hauria de reconèixer Catalunya com a “subjecte polític”, fomentar la deliberació i una àmplia participació de la ciutadania, sustentar en una majoria qualificada qualsevol modificació de l’estatus polític de Catalunya, i incentivar la via de l’acord bilateral entre les institucions catalanes i espanyoles.

Diàleg i rebuig a la unilateralitat

D’altra banda, el PSC-Units reclama que el Parlament insti el Govern a contribuir a la creació d’un “clima de diàleg i entesa” entre forces catalanes a partir del respecte al pluralisme polític. A més, els socialistes pretenen que l’executiu efectuï una “renúncia expressa a vies unilaterals” i garanteixi el respecte a la legalitat i a l’actual marc institucional, així com els mecanismes i majories necessàries per a la seva reforma.

Finalment, el PSC vol que el Parlament es comprometi a desbloquejar, en el termini de tres mesos, la renovació de molts òrgans estatutaris i d’altres previstos en la legislació sectorial que tenen membres amb els seus mandats finalitzats.

El rei i l’autodeterminació

Per la seva banda, la CUP-CC presenta una PR on pretén que el Parlament es refermi en la seva reprovació a Felip VI pel seu posicionament i la seva intervenció en relació al conflicte democràtic. A més, els anticapitalistes volen que la cambra es refermin també en la seva disposició a exercir de forma “concreta” el dret a l’autodeterminació, d’acord amb la voluntat majoritària del poble de Catalunya, “amb o sense l’acord amb l’Estat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut