Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

JxCat demanarà a la Mesa i la Junta que el Parlament activi la tecnologia “necessària” per fer plens telemàtics

|

- Publicitat -

El grup parlamentari de JxCat demanarà aquest dimarts a les reunions telemàtiques de la Mesa i la Junta de Portaveus que la cambra activi la tecnologia “necessària” per fer plens telemàtics. Així ho expliquen fonts del grup que presideix Albert Batet, després que els lletrats hagin avalat avui que el Parlament no pot convocar plens telemàtics, i proposin compareixences i reunions a distància. JxCat considera que la cambra no pot quedar “confinada” perquè ha de funcionar i donar una resposta “urgent” a la crisi sanitària derivada pel coronavirus. El grup també aposta per reformar “urgentment” el Reglament perquè pugui preveure la celebració de plens telemàtics, i que els canvis es puguin aplicar “ja” en aquesta crisi sanitària.

JxCat pretén així que la Mesa i la Junta avalin que el Parlament posi en marxa “els sistemes tecnològics necessaris per permetre la celebració de plens telemàtics”, en què es pugui votar a distància. El grup constata que ja hi ha altres cambres que s’han adaptat a la nova situació, com ara el Congrés dels Diputats, que ha habilitat un sistema telemàtic perquè els diputats puguin emetre el vot a distància durant les sessions plenàries com la que se celebrarà aquest dimecres, per prorrogar l’estat d’alarma.

Publicitat

El grup parlamentari independentista considera que el Parlament “no pot quedar confinat” mentre duri la situació d’emergència sanitària i es mantinguin les mesures de prevenció que recomanen la Generalitat i els científics, com és el “confinament ciutadà imprescindible” per evitar la propagació del coronavirus. “El Parlament ha de continuar funcionant per poder donar resposta ràpida i urgent a la crisi sanitària actual, i a la crisi social i econòmica que se’n deriva”, sostenen des de JxCat, que reclamen una cambra “operativa” perquè el poder legislatiu “pugui actuar” i no aturi la seva activitat.

Així, JxCat instarà demà la Mesa i la Junta a donar llum verda perquè el Parlament inverteixi “els recursos necessaris” per celebrar els plens de manera telemàtica “amb totes les garanties legals, de seguiment, de participació homogènia i de difusió adequats”. JxCat també troba “urgent” reformar el Reglament perquè pugui preveure aquestes circumstàncies, i fer que els canvis es puguin aplicar “ja” en aquesta crisi.

Et pot interessar  Puigdemont, sobre el posicionament de l’advocat del TJUE: "Si s'acaba confirmant, algú haurà d'explicar l'ús partidista del Parlament Europeu"

 

L’informe dels lletrats

 

El lletrats han avalat aquesta tarda que el Parlament no pot convocar plens telemàtics. L’informe dels serveis jurídics de la cambra, al qual ha tingut accés l’ACN, proposa que sí que es poden dur a terme compareixences a distància, ja siguin en comissió, o del president de la Generalitat i del Govern, així com reunions telemàtiques. Els lletrats aposten per suspendre l’actual període de sessions i que entri en funcionament la Diputació Permanent, i tanquen la porta a celebrar plens.

 

La Mesa va encarregar la setmana passada un informe als lletrats per abordar la situació d’emergència sanitària des del Parlament. Els serveis jurídics descarten que la cambra celebri plens telemàtics, una via que sí que contempla per a les reunions de Mesa i Junta, així com per a les compareixences del president de la Generalitat i el seu Govern, sempre i quan siguin per tractar la crisi derivada pel coronavirus.

 

Una de les alternatives als plens que plantegen els lletrats és la celebració de “sessions plenàries presencials”, fora del Saló de Sessions, amb 21 diputats com a màxim. Cada grup i subgrup hauria de delegar el seu vot a un representant de la formació política. Els lletrats recorden que aquesta mesura “anàloga” ja la van prendre el Congrés i el Senat.

 

Els lletrats també descriuen que una reforma del Reglament del Parlament -per preveure “situacions excepcionals com l’actual”- podria avalar mitjans telemàtics destinats a l’activitat parlamentària. L’informe dels lletrats es debatrà durant la Mesa telemàtica de demà a les 10 hores. La Junta es reunirà a partir de les 12 hores, també a distància.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut