Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Junts convoca el 24 de juliol el seu primer Consell Nacional coincidint amb el seu primer aniversari

Així consta en la convocatòria que la presidenta del Consell Nacional, Anna Erra, ha enviat als consellers nacionals del partit

Agències 25/06/2021
04-02-2021 El expresidente de la Generalitat Carles Puigdemont con la candidata de Junts a la presidencia de la Generalitat, Laura Borràs CATALUÑA ESPAÑA EUROPA BARCELONA POLÍTICA

Junts ha convocat per al dissabte 24 de juliol el seu primer Consell Nacional coincidint amb el primer aniversari de la formació que lidera l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i de la qual el secretari general és Jordi Sànchez.

 

“El 25 de juliol de l’any passat vam constituir Junts per Catalunya. Després d’un any de treball molt intens, ara ja celebrarem el nostre primer Consell Nacional”, resa el text de la convocatòria, que explicita que es farà a partir de les 10.00 hores a Barcelona, a falta de concretar-ne el lloc.

 

El primer Consell Nacional del partit se celebrarà després del debat intern que va viure la formació quan Sànchez va sostenir en un article que el referèndum de l’1-O pretenia forçar una negociació amb l’Estat i no pas proclamar efectivament la independència, la qual cosa va aixecar les suspicàcies i les crítiques de sectors de Junts, tot i que després va matisar les seves paraules.

 

FIGURA DE SÀNCHEZ

De fet, aquests sectors crítics amb Sànchez van impulsar un text, que va avançar Europa Press, en el qual demanaven “la dimissió del secretari general de Junts o que posi el seu càrrec a disposició dels afiliats en forma de votació per al seu cessament” si així ho decideixen.

 

El malestar de diversos sectors del partit amb Sànchez ve de lluny pel seu perfil més d’esquerres, la qual cosa es remunta més enllà del recel que també va aixecar el seu paper en les negociacions amb ERC, perquè consideren que va tenir un rol predominant i sense gairebé traspassar informació a la direcció.

 

CONTEXT POLÍTIC

En el context polític, el Consell Nacional se celebrarà un mes després de la decisió de l’executiu central d’indultar els presos independentistes, entre els quals es troba Sànchez –que la tardor del 2017 era president de l’ANC–, i després de la reunió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del Govern espanyol, Pedro Sánchez.