Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Junqueras proposa canvis importants a l’executiva per separar govern i partit

Destaquen Vergés coma nova vicesecretària general i Oriol Lladó per substituir Sabrià, recupera Anna Simó i Chakir el Homrani com a nous secretaris sectorials

Redacció
Redacció 14/06/2021
Primer pla del líder d'ERC, Oriol Junqueras. Imatge del 6 de març del 2021. (Horitzontal)

El Consell Nacional dels republicans haurà de ratificar la nova executiva del partit el proper 19 de juny

ERC encara la renovació de l’executiva després de la constitució de la Generalitat. El partit enforteix l’equip directiu de cara a les municipals del 2023. La proposta ha de ser ratificada pel Consell Nacional del 19 de juny. Entre la proposta dels republicans, hi ha la incorporació de l’actual diputada i exconsellera de Salut Alba Vergés com a nova vicesecretària general de Partit Obert, càrrec que fins ara ocupava Isaac Peraire, nou director de l’Agència Catalana de Residus. Per la seva banda, l’exregidor de Badalona Oriol Lladó és l’aposta de l’Executiva per rellevar Sergi Sabrià en el càrrec de vicesecretari general de Comunicació i Estratègia. Sabrià ocupa ara el càrrec de director de l’Oficina del President, Pere Aragonès.

Amb la mirada posada a les eleccions municipals de 2023, l’Executiva d’Esquerra proposa una reordenació de l’equip de municipials. Així, es proposa incorporar una Secretaria de coordinació de política supramunicipal, que lideraria l’exdiputada al Congrés, Laia Cañigueral. També es pretén crear la Secretaria de Política Municipal i projectes transversals, que correria a càrrec de la, fins fa poc, delegada del Govern a la Catalunya central, Alba Camps. La Secretaria d’Estratègia Municipal incorpora la gestió de les grans ciutats en la nova Secretaria de Coordinació Municipal i Ciutats Grans, que encapçalaria Oriol López, regidor de Mollet del Vallès.

Anna Simó, exmembre de la mesa del Parlament, és la proposta republicana per ser la nova secretària d’Educació, Cultura i Esports, en substitució de l’actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga. En aquest cas, Simó s’incorporaria a partir del mes de juliol. El diputat i exconseller d’Afers Socials, Treball i Famílies, Chakir el Homrani, estaria al capdavant de la nova Secretaria de Política de Treball. Així mateix, en la Secretaria de Política Econòmica, encapçalada pel regidor a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Castellana, també s’hi proposen canvis amb la incorporació de la coordinació sectorial.

 

L’òrgan directiu d’Esquerra Republicana també preveu incloure una nova Secretaria de Coordinació Estratègica Antirepressiva, que lideraria Cristina Gómez, actual secretària de Coordinació Municipal.

 

Finalment, la Secretaria de Transició Ecològica, liderada per Sílvia Casola, modificaria el nom, ja que incorporaria el concepte d’Habitatge. Aquesta proposta d’ampliació és possible gràcies a la modificació dels estatuts de l’últim Congrés Nacional, que permet a l’Executiva passar de 22 a 26 membres.