Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Illa titlla Aragonès “d’agosarat” i el pressiona sense haver fet números

El cap de l’oposició al Parlament ha recordat la no assistència d’Aragonès a la Conferència de Presidents i espera fer la revenja a la Taula de Diàleg amb Sánchez. No obstant això, el PSOE depèn dels vots d’ERC, i Aragonès ja ha alertat que “no entendria que Pedro Sánchez no s’hi presentés”

Redacció
Redacció 31/08/2021

El líder del PSC en el Parlament, Salavador Illa, ha qualificat al president del Govern, Pere Aragonès, com “agosarat” per voler decidir qui anirà en nom del Govern d’Espanya a la taula de diàleg. Illa li ha recordat al dirigent d’ERC la no assistència a la Conferència de Presidents i ha valorat les declaracions d’Aragonès en què deia “que no entendria que no acudís Pedro Sánchez.”

“Ho trobo especialment agosarat quan no ha donat compliment a les seves obligacions”, com assistir a la Conferència de Presidents autonòmics i obrir un diàleg amb els partits representants en el Parlament, ha sostingut el cap de l’oposició. Certament, Illa també ha fet unes afirmacions un tant agosarades, ja que prova de pressionar l’executiu català, però sembla que el dirigent del PSC no tingui una calculadora.

Sobre el fet que Aragonès hagi avisat que “o es dona una solució democràtica o tornarà a haver-hi moments d’inestabilitat”, Illa ha replicat que el que els ciutadans demanen és precisament estabilitat, per encarar la recuperació econòmica i combatre la crisi generada per la pandèmia de coronavirus. Aquesta afirmació és especialment irònica si es recorda la carrera d’Illa, que va abandonar el càrrec de ministre de Sanitat en plena pandèmia, precisament per amb interessos partidistes provar de guanyar la Generalitat.


Els pitjors anys

Ha avançat que el PSC participarà com cada any en els actes institucionals de la Diada i, sobre les crítiques a la seva afirmació que els últims deu anys del procés independentista han estat els pitjors dels últims 300 per a Catalunya, ha remarcat: “Ja he aclarit que la meva voluntat és tirar cap a endavant i obrir un temps nou”.

Sobre si han estat pitjors que guerres i dictadures, ha remarcat que la seva afirmació “no anava en aquest sentit, que cadascú ho interpreti com vulgui”, i que el que vol subratllar és que l’última dècada no ha estat bona per a Catalunya, i que s’ha d’haver retrocedit molt perquè Catalunya no hagi avançat, segons ell.

D’aquesta manera, el dirigent del PSC en comptes de disculpar-se per fer unes declaracions antidemocràtiques, s’ha reafirmat amb evasives en les quals treu ferro a l’assumpte i ho adultera afirmant que “l’última dècada no ha esta bona per a Catalunya”.


Iceta i el PSC

Preguntat per si substituirà el ministre Miquel Iceta com a primer secretari del PSC, Illa ha descartat avançar-se al que comunicarà Iceta aquest dimarts en l’executiva del partit: “Esperem l’executiva. I si és el cas, farem el congrés i intentarem configurar un PSC que crec que que ha de ser el centre de gravetat del Govern”.

“Jo voldria un PSC que fos un PSC de Govern” i, quan se li ha preguntat quin paper hauria de jugar Iceta en la formació i per si podria ser el seu president, ha defensat que s’haurà de decidir de forma col·lectiva en el PSC, i l’ha descrit com una peça indispensable per al partit.