Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Eurodiputats demanen reunir-se amb Sánchez per parlar de Catalunya

Una trentena d’eurodiputats de diversos grups polítics i països ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una reunió per parlar sobre la situació a Catalunya. Aprofitant la intervenció […]

Agències 09/01/2019
Eurodiputats del grup de Diàleg UE-Catalunya

Una trentena d’eurodiputats de diversos grups polítics i països ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una reunió per parlar sobre la situació a Catalunya. Aprofitant la intervenció que té prevista Sánchez davant l’Eurocambra la setmana vinent, la plataforma de Diàleg UE-Catalunya ha sol·licitat per carta aquest dimecres mantenir una trobada abans o després del seu discurs al plenari, previst pel dimecres dia 16 al matí.

La plataforma considera “necessari” mantenir la reunió i remarquen que és de “suma importància” que Sánchez vegi que la situació a Catalunya ha suscitat “profundes preocupacions” a la UE. En aquest sentit, expliquen en la carta que volen compartir amb el cap de l’executiu espanyol les “inquietuds” dels eurodiputats, ja que estan “profundament preocupats” pel punt “crític” al qual s’ha arribat. A més recorden en la missiva que “les democràcies saludables necessiten un diàleg per evolucionar”. “Probablement la democràcia espanyola ha evolucionat des de la fi del franquisme”, afegeixen.

Amb tot, els eurodiputats matisen que no és objectiu de la seva petició “interferir sobre les opcions polítiques a Catalunya”, ja que asseguren que els catalans han de debatre i decidir “per ells mateixos”. En la carta, els parlamentaris expliquen també que van decidir unir les seves veus a través de la plataforma i fer accions de forma conjunta com la manera més “sòlida” de fer un gest de “responsabilitat” a favor d’impulsar el diàleg per trobar una solució.

La missiva la signa l’eurodiputat i exministre d’Afers Exteriors eslovè Ivo Vajgl, que és el portaveu de la plataforma creada a finals de novembre del 2017. Precisament dimarts a la tarda Vajgl va visitar els presos polítics a Lledoners.

Membres i objectius de la plataforma

Entre els participants al grup hi ha membres del partit socialdemòcrata com la seva vicepresidenta Tanja Fanjon; del grup liberal, com el mateix Ivo Vajgl; dels Verds, com el francès José Bové, l’eslovè Igor Soltes, la sueca Bodil Valero, l’estonià Indrek Tarand, o el belga Bart Staes, o de l’Esquerra Unitària, com els irlandesos Lynn Boylan, Martina Anderson i Matt Carthy, les italianes Barbara Spinelli i Eleonora Forenza o la francesa Marie-Pierre Vieu. També hi ha membres del grup dels conservadors i reformistes europeus, com el flamenc Mark Demesmaeker.

A banda, també hi participen els catalans Jordi Solé i Josep Maria Terricabras (ERC) i Ramon Tremosa (PDECAT). Izaskun Bilbao (PNB) i l’exeurodiputat Josu Juaristi (Bildu) també en formen part, així com la gallega Lidia Senra o l’escocès Ian Hudghton.

Entre els objectius de la plataforma hi ha l’alliberament “dels polítics i líders socials que estan a la presó”, la “mediació” de les institucions europees en el conflicte i l’assoliment d’un “acord negociat entre Espanya i Catalunya que hauria de concloure amb un referèndum pactat”.