Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Espanya ignora l’ONU i extradirà 200 persones amb risc de ser torturades o assassinades

L’Estat espanyol extradirà centenars de persones detingudes per participar en una estafa telefònica a ciutadans xinesos des de Madrid, ignorant les demandes de l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU davant les […]

Redacció
Redacció 25/09/2018
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu

L’Estat espanyol extradirà centenars de persones detingudes per participar en una estafa telefònica a ciutadans xinesos des de Madrid, ignorant les demandes de l’Alt Comissionat de Drets Humans de l’ONU davant les altíssimes possibilitats que aquestes persones siguin torturades o exposades a altres formes de maltractament, així com sentenciades a pena de mort.

La decisió d’extradir els detinguts a l’Estat espanyol l’ha pres l’Audiència Nacional i ha estat ratificada en darrera instància pel consell de Ministres, segons explica el senador d’EH Bildu, Jon Iñarritu, que ha preguntat al Gobierno si pretén reconsiderar la seva posició. En els darrers anys, s’han detectat casos idèntics a Estònia i Letònia però, a diferència d’Espanya, les autoritats judicials d’aquests països han girat l’esquena a la Xina.

Amb tot, el govern espanyol ha contestat a Iñarritu que no pensa tirar-se enrere per complir amb les seves “obligacions internacionals”. Cal tenir en compte que el règim xinès és posseïdor del 20% del deute espanyol i el fet que dels 271 imputats, només 53 tenen nacionalitat de la República Popular de la Xina. La resta procedeix de la República Nacional Xinesa, el nom oficial de Taiwan, amb qui manté un enfrontament històric per les aspiracions d’independència de l’illa.