Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Espanya es trenca per culpa de Madrid

Sánchez convoca Consell de Ministres extraordinari per decretar l’estat d’alarma a Madrid i posar Ayuso contra les cordes

Redacció
Redacció 08/10/2020

El president fa aquest moviment després que el TSJM hagi anul·lat el tancament de la capital i dificulta la relació amb Ciudadanos que governa Madrid amb el PP

Pedro Sánchez ha convocat un Consell de Ministres extraordinari per decretar l’estat d’alarma a Madrid, segons publiquen diversos mitjans. La reunió tindrà lloc aquest divendres i l’executiu del president espanyol aprovarà la mesura per a un termini de quinze dies. Sánchez ha pres aquesta decisió després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) hagi anul·lat avui el tancament perimetral de la ciutat que havia ordenat l’executiu estatal. El TSJM ha entès que la mesura era una “ingerència en els drets fonamentals” que no estava emparada des del punt de vista legal. Aquest matí Sánchez ja advertia que l’estat d’alarma era un “instrument eficaç” que el seu govern sempre havia tingut en cartera.

La Secretaria d’Estat de Comunicació ha informat que a la tornada d’un viatge oficial a Algèria el president del govern espanyol s’ha posat en contacte amb la seva homòloga madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per “abordar les alternatives legals existents” per mantenir les mesures previstes a l’ordre revocada avui pel TSJM “per raons no de fons sinó de mera habilitació legal per a adoptar-les”.

 

Sánchez ha traslladat a Ayuso tres possibilitats, que la Comunitat de Madrid com a autoritat competent en matèria sanitària dicti una ordre a l’empara del que marca la Llei Orgànica de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública; que demani la declaració de l’estat d’alarma perquè sigui el govern espanyol al costat de la Comunitat de Madrid qui el declari i ratifiqui les mesures en qüestió, o que sigui el govern d’Espanya qui declari l’estat d’alarma sense la sol·licitud prèvia.

 

El govern estatal assenyala que en qualsevol dels tres casos les mesures de confinament perimetral i la resta de normes serien “exactament les mateixes” que s’aplicaven, atès que “l’únic que canviaria seria l’instrument legal per les quals s’adopten, és a dir, la cobertura jurídica”.

 

La mateixa font ha indicat que Ayuso, en una segona conversa telefònica, ha dit a Sánchez que “necessita temps”, i s’han donat de marge fins demà al matí.

 

De la seva banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha indicat a través de Twitter que a primera hora del matí reunirà el govern autonòmic madrileny per “veure alternatives”. Ha reiterat, en aquest sentit, que al seu parer les zones bàsiques “estaven funcionant i poden ser el millor”. Per això ha desitjat “pactar una solució” que beneficiï la ciutadania i aporti “claredat”.

 

El Consell de Ministres extraordinari se celebrarà doncs, probablement, després que Ayuso hagi comunicat la seva decisió a Sánchez.