Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Espanya contractarà un advocat per defensar a Llarena a Bèlgica

No ho farà per comentaris privats del jutge

|

- Publicitat -

El Ministeri de Justícia estudia contractar un bufet privat a Bèlgica que defensi la “competència exclusiva i excloent de la jurisdicció espanyola” en la causa del ‘procés’ davant la demanda civil presentada en aquest país contra l’instructor del cas, Pablo Llarena, per l’expresident del Govern Carles Puigdemont. “En cap cas” assumirà la defensa del magistrat del Tribunal Suprem espanyol “pels actes privats que se li atribueixen”.

Així ho ha aclarit aquest dijous el departament de Dolores Delgado en referència al fet que Puigdemont i quatre dels seus exconsellers es refereixin en la seva demanda a les manifestacions que Llarena hauria realitzat després d’assistir a una conferència a Oviedo el passat febrer.

Publicitat

Segons els exmembres del Govern, Llarena hauria mostrat en els seus comentaris una falta d’imparcialitat que l’inhabilita per investigar-los. Per això sol·liciten ser indemnitzats pel magistrat amb una quantitat simbòlica d’un euro.

“Per assegurar la immunitat de la jurisdicció espanyola”

La resposta del Govern és conseqüència de l’empara concedida fa una setmana pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a l’instructor de la causa del ‘procés’ en el Tribunal Suprem. Concretament, es va sol·licitar l’actuació dels ministeris de Justícia i Afers exteriors, a través de l’Advocacia de l’Estat, “per assegurar la integritat i immunitat de la jurisdicció espanyola davant els tribunals del Regne de Bèlgica”.

Com a resposta, l’Estat espanyol es personarà davant la Justícia de Bèlgica en defensa de la sobirania i immunitat jurisdiccional dels tribunals espanyols “si, al moment d’admetre a tràmit la demanda presentada per l’expresident i quatre exconsellers de la Generalitat contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, l’autoritat judicial belga esmenta si més no entre els seus arguments fets o dades de la causa penal oberta a Espanya contra ells”.

Blindar la causa del procés

Afegeix que la causa penal que se substancia en el Tribunal Suprem pel ‘procés’ independentista està sotmesa “de manera exclusiva i excloent a la jurisdicció espanyola”. Per aquest motiu, si es veu qüestionada per l’actuació del tribunal d’instància de Brussel·les que tramita aquesta demanda, el Govern actuarà “en la mesura proporcional i adequada per protegir la immunitat jurisdiccional del Regne d’Espanya i la seva potestat sobirana de l’exercici de la jurisdicció”.

La demanda presentada a Brussel·les inclou també referències a expressions o manifestacions privades realitzades pel jutge Llarena davant les quals el Govern no pot actuar, “lloc que suposaria defensar a un particular per afirmacions de caràcter privat aliè a la seva funció”.

Pel que fa a la funció jurisdiccional del magistrat, qualsevol esment a la mateixa per part de l’autoritat judicial belga suposaria segons explica el Ministeri en una nota “una vulneració del principi acta iure imperii, en virtut del com els Estats estrangers no poden ser demandats ni sotmesos a la jurisdicció dels tribunals d’un determinat país”.

La Llei 52/97 d’Assistència Jurídica a l’Estat i Institucions Públiques, i el Reglament que la desenvolupa, no preveu la intervenció del Servei Jurídic de l’Estat davant jutjats o tribunals ordinaris de països estrangers. Per això, si l’evolució de la causa belga recomana la personación de l’Estat espanyol, el Ministeri de Justícia contractarà un bufet privat que defensi la seva sobirania i immunitat jurisdiccional.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut