Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Escòcia ajorna els plans per fer un referèndum d’independència aquest any pel coronavirus

El govern escocès demana a Johnson paralitzar les negociacions amb la UE durant “almenys sis mesos”

Avatar
Agències 18/03/2020
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, durant la seva intervenció a la conferència de tardor de l'SNP a Aberdeen, Escòcia, el 15 d'octubre de 2019. (horitzontal)

Escòcia ajorna els plans per fer un segon referèndum sobre la independència del Regne Unit aquest any pel coronavirus. En una carta enviada al govern britànic, el ministre escocès per a afers constitucionals, Michael Russell, assegura que el govern escocès posa en “pausa” la preparació per celebrar un nou referèndum d’independència aquest any, tal com havia demanat la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, al govern de Boris Johnson, qui li ho havia denegat. El govern escocès no havia descartat recórrer la decisió de Johnson als tribunals, però ara ha decidit ajornar els plans per fer un nou referèndum d’independència davant la situació causada pel covid-19.

En la carta, Russell també insta el govern britànic a paralitzar les negociacions amb la Unió Europea sobre la futura relació durant “almenys sis mesos” i, en conseqüència, demanar una pròrroga del període transitori, que acaba el 31 de desembre.

 

“Sembla impossible que les empreses puguin fer front a l’enorme desafiament del coronavirus i, alhora, preparar-se per a una relació completament nova amb la Unió Europea”, apunta.

 

Ara per ara, les negociacions amb la Unió Europea sobre la relació futura han quedat congelades per la pandèmia, però Johnson ja ha expressat la seva voluntat que no hi hagi cap pròrroga del període de transició.