Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Es reprenen les tasques al Valle de los Caídos per exhumar 118 víctimes de la Guerra Civil

Patrimoni Nacional ha continuat la feina un cop s’han aixecat les mesures cautelars imposades pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid

Redacció 05/12/2022
Pla general de familiars de Franco entrant a la basílica del Valle de los Caídos el 24 d'octubre del 2019 (horitzontal) Data de publicació: dijous 24 d’octubre del 2019, 11:23 Autor: Pool EFE

El passat mes de juliol el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va frenar les tasques d’exhumació que Patrimoni Nacional estava duent a terme al Valle de Cuelgamuros, antic Valle de los Caídos. L’objectiu era recuperar les restes de 118 víctimes de la Guerra Civil, una feina que es fa a petició de les famílies i té un pressupost de 650.000 euros. El TSJ va suspendre’n l’activitat a l’estiu a causa dels diversos recursos interposats. Avui, un cop s’han aixecat les mesures cautelars, s’han reprès finalment les tasques.

L’executiu espanyol ha fet pública una nota de premsa a través de la qual sostenia que l’exhumació de les víctimes permetrà posar punt final al patiment que aquesta situació estava ocasionant als familiars. Per altra banda, també reiterava que el seu objectiu és situar les víctimes de la guerra i de la dictadura al centre de la seva actuació en matèria de memòria.

El pla compta amb un pressupost de 650.000 euros establert pel Ministeri de la Presidència i Patrimoni Nacional. A més, ha estat avalat pel Consell Mèdic Forense i disposa de mitjans i materials necessaris per dur a terme les tasques de localització, extracció i recuperació de les restes. L’equip forense que actuarà a la Basílica durà a terme anàlisis antropològiques i prendrà mostres que permetran anàlisis genètiques. D’aquesta part se n’encarregarà l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid.