Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

ERC respon als retrets de JxCat arran del pacte de pressupostos amb el PSC: “Qui abandona és qui s’exclou dels acords”

Vilalta celebra que s’abordarà el model aeroportuari “sense la imposició d’AENA” i sense parlar d’ampliació

Redacció 01/02/2023
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant una roda de premsa al Parlament. Data de publicació: dimecres 01 de febrer del 2023, 12:58 Localització: Barcelona Autor: Mariona Puig

Un cop s’ha anunciat que ERC i el PSC havien arribat aquest matí a un acord pels pressupostos de la Generalitat, JxCat ha llençat una sèrie de retrets al Govern de Pere Aragonès. El líder de Junts, Albert Batet, ha acusat el president s d’haver “abandonat” la majoria independentista. ERC ha decidit no callar i ha respost a la formació amb contundència: “Qui abandona és qui s’exclou dels acords”, ha sentenciat.

La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha afegit que qui “s’ha desmarcat de l’acord de país i de dotar Catalunya de pressupostos” és Junts, a qui també ha retret que s’aixequés de la taula de diàleg. ERC ha lloat que hi haurà pressupostos i ha reivindicat que el Govern “no ha abandonat responsabilitats”. Sobre l’aeroport del Prat, Vilalta ha celebrat que s’abordarà el model aeroportuari “sense la imposició d’AENA i sense xantatges” i tot plegat sense parlar d’ampliació.

El document d’infraestructures pactat amb els socialistes inclou que l’executiu acordarà durant aquest any, amb el govern espanyol, una comissió tècnica que permeti abordar el nou model aeroportuari que necessita Catalunya per a “transformar” l’aeroport perquè “guanyi capacitat” i esdevingui un hub internacional. Els socialistes advocaven per una tercera pista, que els republicans rebutgen.

El redactat del document final acontenta ERC perquè “desapareix el concepte d’ampliació”. I és que per als d’Oriol Junqueras “no fa falta cap ampliació per a garantir que l’aeroport sigui de primera, intercontinental, connectat amb altres aeroports i a la xarxa ferroviària”. Alhora, confien que la comissió permetrà abordar el model aeroportuari “sense xantatge, sense blancs i negres imposats fins ara”.

Vilalta ha celebrat que l’acord de pressupostos s’ha treballat “durant moltes setmanes per a fer-ho possible” situarà Catalunya “en condicions millors” perquè el país disposarà de més recursos. Entre altres qüestions, la portaveu ha destacat que es podrà continuar reforçant l’estat del benestar, que se seguirà desplegant la gratuïtat infantil 2-3 anys o que es podran reduir les llistes d’espera.

La portaveu dels republicans ha tret pit, també, de la “construcció de consensos” del seu partit amb els altres grups. I ha recordat que ja es van arribar a enteses “per a defensar el català” o per a renovar organismes que depenien del Parlament i que tenien el mandat caducat -en aquest cas, amb JxCat i el PSC. Ha afegit que continuaran buscant aliances “per a servir el país i la gent” i “ser útils a la ciutadania”.