Diumenge, 5 de desembre de 2021 - Edició 1228
La República

ERC, Junts, PDeCAT i la CUP demanaran que es restitueixin els béns immobles confiscats als ateneus pel franquisme

Els grups presentaran una esmena a la Llei de Memòria Democràtica que es tramita al Congrés

Redacció
Redacció 24/10/2021
Edifici de La Cooperativa La Blandense, propietat de la Casa del Poble, robat pel franquisme

ERC, Junts, PDeCAT i la CUP demanaran a través d’una esmena a la Llei de Memòria Democràtica que l’Estat restitueixi els béns immobles confiscats als ateneus per part del règim franquista. Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i publica la Federació d’Ateneus de Catalunya -impulsora de l’esmena juntament amb la Xarxa d’Ateneus Represaliats-, l’objectiu és recuperar els béns immobles i altres elements patrimonials requisats durant la dictadura i dels quals en fossin titulars “els ateneus, cooperatives i ens assimilats” en aplicació de diversos decrets i lleis dictats entre el 1936 i el 1939. L’esmena a la llei, que està en tràmit actualment al Congrés, es registrarà aquesta setmana, segons publica ‘La Vanguardia’.

Segons recull la Federació d’Ateneus de Catalunya, dins l’argumentari de l’esmena es fa referència a una resolució de l’ONU del 2005 que assenyala que la restitució de béns i drets és una forma de reparar els danys per les víctimes de violacions dels drets humans.

 

Segons la doctora en Història Contemporània Neus Moran, comissària de l’exposició ‘Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya’, s’han identificat a Catalunya prop de 300 propietats corresponents a 232 entitats que van patir la requisa abans d’acabar la Guerra Civil.