Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

ERC confia que els entorns de Turull, Giró i Alsina imposin “seny” per evitar una sortida del Govern

Els republicans creuen que el partit de Borràs es trencaria si en marxés

Redacció 26/09/2022
El president del Govern, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró Data de publicació: dimarts 30 d’agost del 2022, 09:39 Localització: Barcelona Autor: Sílvia Jardí

ERC dona per fet que Junts continuarà al Govern. Els republicans han abordat els últims dies l’estat de les relacions amb Junts i, segons fonts consultades per l’ACN, a Calàbria donen per fet que els entorns del secretari general, Jordi Turull, i del conseller Jaume Giró s’imposaran als partidaris de trencar l’aliança. Les conselleres Victòria Alsina i Violant Cervera també volen donar continuïtat a l’aliança governamental.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, recordava que, quan hi ha hagut debat, Junts sempre ha optat per continuar a Palau. L’exvicepresident de la Generalitat argumentava que “pràcticament tots els seus dirigents” li asseguren que no tenen “cap intenció” d’abandonar l’executiu.

Pel que fa a la polèmica suspensió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ERC creu que també indica que Junts no marxarà de Palau. Per això, tot i que Borràs i Carles Puigdemont fan campanya interna per sortir de l’executiu, a ERC confien que els entorns de Turull, Giró i Alsina imposin “seny” al partit. I més ara, que el secretari general se sent més fort després de les eleccions territorials i corrents ideològics de Junts.

Les “discrepàncies” de Junts porten a la continuïtat

Els republicans constaten que, tot i els advertiments dels socis de Govern, les negociacions obertes de Junts aporten indicis que respectaran el pacte. Ho veuen, per exemple, amb la negociació dels pressupostos per al 2023. El titular d’Economia ha dit en públic i en privat que aposta per continuar a l’executiu, i que per això ja fa mesos que treballa en els nous comptes de la Generalitat.

En aquest sentit, confien que l’actitud de Giró aporta certa “calma” a Palau i que deixa visibles les “contradiccions” del vicepresident, Jordi Puigneró, que alhora debiliten el sector rupturista de Junts. El també conseller de Polítiques Digitals i Territori exigia abans de la Diada que el traspàs de Rodalies es culminés abans del debat de política general, que comença demà. Però dissabte afirmava a 8TV que creu que el servei “estarà traspassat abans de 10 anys”.

“No fem ultimàtums”

A finals d’agost Junts donava “un mes” a ERC per complir l’acord de Govern en l’eix nacional, coincidint amb el debat de política general. Però setmanes després, Turull i Borràs rebaixaven la importància de la data límit: “A Junts no fem ultimàtums”, va dir la presidenta del partit.

A ERC creuen que totes aquestes “contradiccions” s’expliquen per les “tensions” i “discrepàncies” internes de Junts. A més, a Calàbria recorden que els consellers de Junts no són diputats del Parlament, de manera que en cas de ruptura perdrien qualsevol espai mediàtic i de poder.

“Junts seguirà, però al seu aire”

Un membre de la direcció d’ERC resumeix així el que creu que faran els seus socis a partir d’ara: “Junts seguirà, però al seu aire”. Igualment, els republicans no descarten que els de Borràs i Turull endureixin el seu to contra Esquerra. Tot i que veuen probable que les conselleries de Junts “facin la seva”, sense coordinar-se ni informar tant com Aragonès i els seus consellers voldrien, no semblen preocupats en excés. Arribarà a bon port l’aliança governamental? Seran capaços de deixar enrere les picabaralles i avançar conjuntament?