Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Els lletrats del Parlament assenyalen Iceta

Demanen al Tribunal Constitucional que desestimi el recurs d’empara del PSC sobre la designació del primer secretari com a senador

Agències 02/08/2019
Miquel Iceta, primer secretari del PSC / Flickr

El Parlament ha demanat al Tribunal Constitucional (TC) que desestimi el recurs d’empara que el grup del PSC-Units va interposar pel sistema de votació al Parlament, que va tancar les portes al nomenament de Miquel Iceta com a senador. Els lletrats assenyalen al TC que el dret fonamental fa referència al fet de “poder ser escollit” i no a “ser escollit”. Així, apunten que el procediment de designació, fet mitjançant el sistema de votació electrònica i secreta, es va desenvolupar conforme a l’establert normativament i a tots els precedents. També apunten que s’ha complert el principi de proporcionalitat que ha de presidir el procés de designació de senadors.

Els socialistes van reclamar, abans del ple i després que JxCat, ERC i la CUP anunciessin que votarien en contra de la designació d’Iceta com a senador –per a després esdevenir president del Senat-, que la votació fos secreta mitjançant paperetes, i no electrònica i secreta, com s’havia fet fins ara.

La votació secreta mitjançant paperetes proposada pels socialistes no admet vots en contra, només a favor o abstencions, mentre que l’altra sí que accepta els ‘no’. Els lletrats recorden que totes les votacions relatives a la designació dels senadors en representació de la Generalitat des de l’aprovació de la Llei 6/2010 s’han fet mitjançant votació secreta i electrònica.

En les al·legacions, els lletrats subratllen que cal distingir-se entre el dret a presentar-se i el dret a ser elegit, que només és efectiu si s’obtenen els vots necessaris. Si no, anoten, no quedaria “cap marge d’intervenció al Parlament en els processos de designació”. “El sistema de votació electrònica i secreta resultava idoni si del que es tractava era de permetre el vot a favor, en contra o l’abstenció a la proposta del president”, insisteixen.

A més, remarquen que en cas d’utilitzar el sistema que no hagués permès votar en contra de la proposta, sí que s’hauria vulnerat el ‘ius in officium’ dels diputats que volien rebutjar el candidat. Per tot plegat, els lletrats sol·liciten que es dicti sentència en què es declari la inadmissió a tràmit o la desestimació del recurs d’empara.

El ple del TC ja va fer pública al juny una resolució en què, per unanimitat, va denegar la petició del PSC-Units de suspendre cautelarment l’acord de la Mesa del Parlament del 16 de maig del 2019 que va establir el sistema de votació per designar senadors de representació autonòmica. El Constitucional va adduir que el sistema de votació elegit per la Mesa del Parlament va ser una “decisió parlamentària” que no es pot suspendre perquè “ja ha estat executada plenament i s’han esgotat els seus efectes”.