Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El Suprem avala la decisió de la JEC i manté vacants els escons de Puigdemont i Comín

El tribunal tampoc actuarà d’urgència contra la decisió de no acceptar l’acatament de la Constitució davant de notari a Bèlgica

Avatar
Agències 27/06/2019
Imatge conjunta de Carles Puigdemont i Toni Comín / ACN

La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha denegat les mesures cautelaríssimes sol·licitades per la defensa de Carles Puigdemont i Antoni Comín en referència als darrers acords de la Junta Electoral Central (JEC). Concretament, la defensa dels dos eurodiputats electes demanava al tribunal que actués d’urgència i suspengués l’acord de 20 de juny que rebutja la fórmula d’acatament de la Constitució que va registrar el seu lletrat, Gonzalo Boye, on tots dos prometien la Constitució davant notari a Bèlgica. A més, també demanaven suspendre d’immediat la decisió de la JEC de declarar vacants els escons al Parlament Europeu de Puigdemont i Comín, i també ho demanaven per a Oriol Junqueras. El tribunal creu que no hi ha circumstàncies “d’especial urgència” tot i la celebració del ple constitutiu de l’eurocambra el 2 de juliol.
La Sala Contenciosa-Administrativa ha frenat l’intent de la defensa de Puigdemont i Comín de revertir d’urgència la situació dels dos eurodiputats electes que no han pogut acatar la Constitució, pas previ a aconseguir la condició plena de diputats en la sessió constitutiva del Parlament Europeu el 2 de juliol a Estrasburg.

El tribunal rebutja les mesures “cautelaríssimes” que havia sol·licitat la seva defensa i, per tant, manté vacants els seus escons tal com va comunicar la JEC. A més, retreu a tots dos que hagin esperat sis dies a sol·licitar les mesures urgents ja que l’acord de la junta és del 20 de juny i les mesures s’han demanat el 26.  El tribunal també indica que mantenir ara en vigor els acords de la JEC “no crea una situació irreversible” que “exigeixi” al tribunal decidir ara sobre les mesures cautelars que sol·licita, i sosté que es poden examinar i resoldre “en el breu marge de temps previst per l’article 131 de la Llei de Jurisdicció”. “Per tant, no es produiran perjudicis irreparables per als recurrents si han de prosperar les seves raons”, exposa la sala.