Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

El sindicat CCOO al costat de la repressió

El director de l’OSPDH recorda al jutjat que nombroses institucions han denunciat maltractaments a les presons

Redacció 18/09/2019

Iñaki Rivera declara com a investigat per calúmnies per una denúncia del sindicat de funcionaris de presons de CCOO, que no s’ha presentat a l’interrogatori

El director de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH), Iñaki Rivera, ha reiterat aquest dimecres al jutjat que a les presons catalanes hi ha interns maltractats i així ho han denunciat moltes institucions i entitats tant d’aquí com internacionals. A més, també hi ha hagut sentències per alguns d’aquests maltractaments. D’aquesta manera s’ha reafirmat en les declaracions que van portar el sindicat de presons de CCOO a denunciar-lo per calúmnies amb publicitat, i que avui l’han dut a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. El sindicat, però, no s’ha presentat a la declaració.

Rivera ha explicat a l’ACN que ell ha volgut relatar al jutjat la seva trajectòria de fa dècades denunciant casos de tortures als centres penitenciaris catalans basant-se en les seva pròpia experiència com a director del Sistema de Registre i Comunicació per a la protecció de víctimes de Violència Institucional (SIRECOVI) o els informes que fa el Síndic de Greuges, el Comitè de Prevenció de les Tortures o altres organismes. Això li ha servit per argumentar, tal com diu que fa amb els seus alumnes a la Universitat de Barcelona, que les tortures només les poden cometre funcionaris públics, tot i que no vol ofendre ni menysprear la feina de tot el col·lectiu.

Per això, considera que la denúncia de CCOO no és un fet aïllat, sinó una “escalada” iniciada el 2004 quan ell mateix va denunciar els maltractaments a presos durant el motí de Quatre Camins, pels quals diversos funcionaris van ser condemnats.