Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El PSOE entra en una forta crisi nacional i territorial

Gabilondo no agafarà l’acta de diputat i una gestora agafa les regnes del PSOE de Madrid i Andalusia tindrà una lluita de primàries per a escollir candidat

Redacció
Redacció 06/05/2021
José Luís Ábalos, ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

L’Executiva Federal del PSOE s’ha reunit aquest dijous per analitzar els (mals) resultats a les eleccions del 4-M i fer “autocrítica”, però ha circumscrit les responsabilitats al PSOE Madrileny amb la dimissió del secretari general del PSM, José Manuel Franco, i la renúncia de Gabilondo a agafar l’acta de diputat a l’Assemblea. Una gestora agafa les regnes del partit a Madrid. En roda de premsa posterior, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha insistit que la situació política a Madrid no té cap translació a l’Estat. Els resultats, ha dit Ábalos, “no condicionaran la política del govern d’Espanya” que està “centrat en la pandèmia i en accelerar la recuperació econòmica”.

El secretari d’Organització del PSOE ha anunciat que Gabilondo ha manifestat davant l’Executiva la seva decisió de no agafar l’acta de diputat, com tampoc ho farà el candidat de Podem, Pablo Iglesias. Ábalos ha agraït el “servei” de Gabilondo i la seva “generositat”. Li ha desitjat una ràpida recuperació pel seu ingrés a un hospital madrileny, aparentment sense complicacions.

 

L’Executiva del partit també ha convocat les primàries a Andalusia per elegir el candidat a unes hipotètiques eleccions anticipades convocades per José Manuel Moreno Bonilla per replicar l’èxit del PP a Madrid. Susana Díaz ja ha dit que s’hi presenta i el candidat de Ferraz serà l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas.

 

Ábalos ha fet autocrítica perquè els socialistes “no han aconseguit” centrar la campanya en el seu missatge, i ha afirmat que el PSM s’ha trobat amb dificultats en la seva tasca d’oposició del govern d’Isabel Díaz Ayuso, perquè “no podíem demanar una oposició lleial a l’Estat i no fer-la a Madrid”.

 

En tot cas ha insistit que no es poden extrapolar els resultats de Madrid “a la resta d’Espanya”. “Les eleccions de Madrid responen a la realitat del seu territori, que té una estructura singular i que està molt afectada per la fatiga de les restriccions de la pandèmia”. Ha contraposat els resultats de Madrid als de Catalunya, on el PP va quedar últim.