Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

El primer desnonament de la Casa Orsola ja té data

El Sindicat de Llogateres té constància d’un nou contracte signat amb condicions “fraudulentes” que correspon a una persona gran i en situació vulnerable

Redacció 25/01/2023
Pla general de la Casa Orsola amb pancartes de protesta desplegades pels veïns.

El primer desnonament fixat per expulsar un dels veïns de la Casa Orsola des que el fons inversor Lioness va adquirir la propietat de l’edifici serà el pròxim 14 de feber, segons informa el Sindicat de Llogateres en un comunicat.

Josep Torrent és qui s’enfronta a aquest primer llançament, el mateix veí que va anar a judici el 9 de gener. Tot i estar fora de contracte des de l’1 de maig del 2022, el Josep ha continuat pagant el lloguer mensualment, igual que tres llogaters més que es troben en la mateixa situació. Tots ells reivindiquen una negociació conjunta i a través dels seus representants i estan disposats a lluitar fins al final.

La negativa de Lioness

El fons Lioness Inversiones es nega a negociar col·lectivament i defensa la via del contacte individual llogater a llogater. Ara com ara, expliquen des de l’organització sindical, tant el Josep com els altres llogaters fora de contracte -el Tono, el Vasilis i l’Elisenda- han continuat pagant i l’única que no ha estat denunciada és l’Elisenda perquè és vulnerable i té dret a un lloguer social, malgrat que la propietat no li ha fet cap oferta en aquest sentit.

Un contracte fraudulent

El sindicat només té constància d’un nou contracte signat, que és el cas d’una persona gran i en situació vulnerable que sota l’amenaça de desnonament ha acabat acceptant un contracte de lloguer amb un augment de la renda superior al 30% i unes condicions “fraudulentes”.

Concretament, assenyalen, el contracte estableix que durant el primer any la renda serà de 850 euros mensuals, el segon passarà a 950 euros i a partir del tercer serà de 1.000 euros. “Aquest fet, contradiu absolutament l’article 18 de la LAU que prohibeix les pujades interanuals de la renda superiors a l’actualització de l’IPC”, remarca el Sindicat de Llogateres, que recorda que fa només una setmana una jutgessa va sentenciar en el judici contra el fons voltor Azora que la clàusula contractual que determina pujades de preu interanuals és nul·la.

En aquest context, reiteren que Lioness Inversiones busca “aprofitar-se de les veïnes i imposar condicions abusives”. Per tot plegat, estan disposats a lluitar fins al final per evitar l’expulsió del veïnat.

Proposició al ple de l’Ajuntament

En paral·lel, es portarà una proposició al ple de l’Ajuntament de Barcelona aquest divendres per exigir que s’aturin els procediments judicials i demanar una negociació col·lectiva.

El sindicat espera que el text tingui el suport dels grups municipals que ja en van aprovar una de similar al ple del districte, és a dir, BComú, ERC i PSC. Esperen que Junts, que es va abstenir, acabi votant-la a favor.