Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El president Torra va entregar a Sánchez una “proposta d’acord democràtic” de 21 punts

La premsa conservadora catalana i espanyola amagant la proposta de 21 punts Quim Torra ha retret al Rei d’Espanya que a Catalunya “no hi ha un problema de convivència, sinó […]

Redacció
Redacció 25/12/2018
Pla curt del president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, durant l'ofrena floral a la tomba de Macià, el 25 de desembre del 2018. (Horitzontal)

La premsa conservadora catalana i espanyola amagant la proposta de 21 punts

Quim Torra ha retret al Rei d’Espanya que a Catalunya “no hi ha un problema de convivència, sinó de democràcia i de justícia”. Aprofitant l’ofrena tradicional a la tomba de Francesc Macià, el president de la Generalitat ha contestat així al discurs de Nadal del monarca. “Som republicans i la institució monàrquica ja no la considerem pròpia”, ha afirmat Torra, que també ha subratllat que no tolerarà “un altre article 155”. El president també ha demanat la “desjudicialització” de la política i l’exercici del “dret a l’autodeterminació” dels catalans. Propostes que va presentar al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió que va mantenir amb ell el 21-D, segons ha explicat. En les mateixes declaracions, el president ha situat en el 22 de gener la data d’inici del judici contra el procés.

El president Torra mou fitxa i ara és la Moncloa qui té la responsabilitat de la resposta

En concret, Torra ha indicat que va entregar a Sánchez una “proposta d’acord democràtic” de 21 punts que, entre d’altres, mostrava el rebuig a la “repressió” i defensava la immersió lingüística. També es parlava de la “desfranquització” d’Espanya i de “l’aïllament del feixisme”.

 

A més, el president de la Generalitat ha indicat que en aquell document també es parlava de la necessitat que Espanya fes una “renovació democràtica” i incorporés en els seus paràmetre “l’ètica política”.

Comissió internacional per garantir el dret a l’autodeterminació de Catalunya

Sobre el dret de l’autodeterminació de Catalunya, va confirmar que s’havia demanat l’actuació d’una comissió internacional que pogués fer de mediadora entre els governs català i espanyol. Amb tot, Torra ha subratllat que ara l’executiu català està a l’espera d’una “resposta” i ha reiterat que si no hi ha una proposta concreta els partits independentistes votaran en contra dels pressupostos espanyols.

 

El 22 de gener possible data d’inici del procés

En les declaracions posteriors a l’ofrena floral a la tomba de Macià, el president ha apuntat la possible data d’inici del judici contra el procés. “El dia 22 de gener comença un judici contra els nostres companys. Polítics demòcrates, honorables, que van donar la veu al poble, i contra ells comença un judici. Ells continuen a la presó, els altres companys continuen a l’exili, i sobre el dret a l’autodeterminació no hem rebut cap concreció”, ha reblat

 

Fonts properes al cap de l’executiu han puntualitzat a l’ACN que és una data possible, però que no és segura perquè potser “és més tard”, arribant fins i tot a principis de febrer.