Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

El PP s’acosta a la Moncloa: Augmenta el trencament entre el PSOE i Podemos per culpa d’un crèdit extra de mil milions per a Defensa

Els morats demanen menys diners per a armes i més per a sanitat, educació i protecció social

Redacció 04/07/2022

Un possible crèdit extra de 1.000 milions per a Defensa amenaça amb seguir tensant les relacions entre PSOE i Podem per les polítiques militars del govern espanyol. Segons publica ‘El País’, el Consell de Ministres preveu aprovar el crèdit aquest dimarts, i encara que la Moncloa no ho confirma, la vicepresidenta Yolanda Díaz ja n’ha donat els detalls. En resposta a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que avui al Congrés li preguntava si seria ella la que aniria a Ferrol a dir que parin la construcció de fragates, la líder de Podem ha dit a la tarda que els diners no són per a Navantia -l’empresa que fa els vaixells a Galícia i a Cadis- sinó per a despesa ordinària (367 milions) i per a armes i EPI per a les tropes (650 milions).

 

El presumpte crèdit aniria en la línia de la promesa del president Pedro Sánchez la setmana passada durant la cimera de l’OTAN a Madrid, de doblar el pressupost militar fins al 2% del PIB des d’ara i fins al 2029 per fer front a l’amenaça de Rússia després de la invasió a Ucraïna. La promesa ha accentuat les diferències que el PSOE manté en aquesta matèria amb el soci de coalició, Podem, atès que els morats s’oposen a l’increment de la despesa militar.

 

Podem critica obertament que el PSOE vulgui augmentar el pressupost en “armes” per “exigència” d’una “potència estrangera” -el president dels EUA, Joe Biden, va arrencar el compromís de tots els països d’Europa que pertanyen a l’OTAN d’incrementar la despesa en Defensa- en lloc d’invertir-ho en una “millor sanitat, educació i més protecció social”.

 

“Les formes en política són molt importants”, ha subratllat Díaz, “i en matèries de tanta sensibilitat” com la defensa les actuacions s’han de fer “de forma adequada amb respecte als aliats i amb respecte democràtic a les Corts Generals”, ha opinat la vicepresidenta. “Les fores de l’oposició també tenen dret a saber què s’està fent”, ha insistit.