Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

El Parlament reunirà la primera Mesa del nou curs polític a Tornabous, poble natal de Lluís Companys

Borràs assegura que servirà per “honorar la memòria del primer president de la institució”

Redacció 21/07/2021
Pla mitjà de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la vicepresidenta primera, Alba Vergés, en la reunió de la Mesa del Parlament del 20 de juliol del 2021 (horitzontal)

La primera reunió de la Mesa del Parlament el pròxim curs polític tindrà lloc a Tornabous, el poble de l’Urgell on va néixer Lluís Companys el 1882. L’Ajuntament del municipi va sol·licitar a la cambra un “acte simbòlic” després que el Ple aprovés una proposta de resolució que establia que la legislatura iniciada el 6 de desembre del 1932 amb la presidència de Companys és, a tots els efectes, la primera del Parlament. L’actual presidenta de la institució, Laura Borràs, ha confirmat que la Mesa, el seu òrgan rector, s’hi reunirà l’1 de setembre i que servirà per “honorar la memòria” de Companys. Després de ser elegit diputat en les eleccions de novembre del 1932, durant la Segona República, el líder d’ERC va ser votat president de la cambra.

Companys va ocupar el càrrec fins al juny de l’any següent, quan va ser nomenat ministre de Marina.

 

En concret, Companys va néixer al poble del Tarròs, que forma part del municipi de Tornabous. Actualment, el Tarròs acull l’Espai Companys dedicat a recuperar i divulgar la memòria i la figura de qui fou president del Parlament i de la Generalitat, així com dels drets i llibertats democràtiques del poble català.