Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

El País Valencià aprova la taxa turística 7 anys després

La taxa turística s’aplicarà segons criteri municipal i serà voluntària, segons les condicions imposades pel PSPV

Redacció 24/11/2022
Benidorm és una de les destinacions turístiques més populars del País Valencià

Les Corts Valencianes han aprovat definitivament la taxa que gravarà les pernoctacions turístiques al País Valencià. Han votat a favor de la llei els tres partits que conformen l’acord del Botànic: PSPV, Compromís i Podem. Els partits de la dreta hi han votat en contra. Finalment la taxa turística s’ha pogut tirar endavant permetent que sigui cada municipi el que decideixi la seva aplicació o no i s’ha establert una moratòria d’un any. Aquests condicionants, que a la pràctica suposen una aplicació a mitges de la mesura, han estat bàsiques per desencallar el suport socialista a la taxa turística, essent el PSPV fins ara el principal escull a la seva implantació.

El debat sobre la possibilitat d’implementar una taxa turística al País Valencià va començar a l’octubre de 2015 amb la presentació dels primers pressupostos del govern del Botànic. Al si de l’executiu, però, no hi havia unanimitat sobre la seva possible implantació i les principals reticències es trobaven en el soci majoritari. Francesc Colomer, secretari de Turisme i membre del PSPV, havia arribat a declarar públicament que “mai no aplicaré la taxa turística i no em quedaré per veure-ho”. Des de Podem, en canvi, fins i tot es van arribar a oferir rodes de premsa presentant com s’hauria d’aplicar la taxa turística i amb quins barems d’imports es podria executar. També des de Compromís es va donar suport a la creació d’una taxa turística. L’arribada de la pandèmia, amb la paralització del turisme, va ajudar a congelar l’assumpte.

Més recentment el PSPV va acceptar tornar a obrir les negociacions amb els seus socis de govern. Finalment les condicions imposades pels socis majoritaris va ser la seva aplicació segons el criteri municipal. La patronal hotelera s’ha mostrat contrària a aquesta taxa per considerar-la lesiva contra el sector, per bé que actualment s’està aplicant en diversos territoris dels Països Catalans i d’Europa sense que s’hagi pogut demostrar aquest perjudici.