Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El malson de l’unionisme: un catedràtic diu que el 155 de Rajoy no es contempla a la Constitució

En la Comissió d'Investigació del Parlament que analitza la legalitat de l'aplicació de l'article i les seves conseqüències

|

- Publicitat -

El catedràtic de Dret Constitucional Joan Vitró ha assegurat que va haver-hi “incoherències” entre el requeriment d’aplicació de l’article 155 per part de l’Executiu central al Govern català i la petició al Senat per aplicar-lo, així com una aplicació desproporcionada en tots els àmbits de la Generalitat, que ha explicat que no es contemplen en la Constitució.

Vitró ha fet aquestes afirmacions aquest dimarts en qualitat d’expert en la  del Parlament que analitza la legalitat de l’aplicació de l’article 155 i les seves conseqüències, i a la qual només han acudit representants de JxCat, ERC, CatECP i la CUP.

Publicitat

“Hi ha un element important de falta de coherència entre el contingut del requeriment i el que després s’invoca com a suposades il·legalitats” en la petició d’aplicació al Senat, ha opinat Vitró, que ha citat exemples que el Govern espanyol esmentava, com el descens en la venda d’automòbils i en les vendes de grans superfícies.

El catedràtic, que va ser el redactor del recurs que van presentar Units Podem i EnComúPodem davant el Tribunal Constitucional (TC) contra l’aplicació del 155, també ha sostingut que les mesures adoptades pel Govern central “no estan expressament previstes constitucionalment”, com la intervenció del Govern català de la Generalitat i la dissolució del Parlament de Catalunya.

Vitró ha recordat que l’article 155 és una mesura excepcional que “no està pensada com un element de suspensió de l’autonomia, ni una mesura sancionadora i preventiva”, sinó per a la reparació d’una anomalia concreta que prèviament s’ha identificat.

També ha defensat que la seva aplicació “trenca amb la lògica del sistema autonòmic, sense que hi hagi una previsió constitucional, que afecta drets fonamentals”, i ha criticat el paper que va tenir el Senat en la seva aplicació.

“El Senat no va complir amb la seva funció”, ha assegurat Vitró, que ha explicat que la Cambra Alta té un paper de control i d’esmena, i que no va fer una valoració sobre la coherència entre la petició d’aplicació i el requeriment que el Govern espanyol va enviar al Govern català.

A més, el catedràtic s’ha preguntat si era necessari que l’aplicació del 155 es projectés sobre tots els àmbits de la Generalitat i, després de reflexionar sobre els problemes concrets plantejats en el requeriment, Vitró ha conclòs: “A mi em sembla que no, hi ha una manifesta desproporció”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut