Dimecres, 7 de desembre de 2022 - Edició 1595
La República

El Govern apel·la els homes per combatre totes les formes de masclisme: “Ja n’hi ha prou de ser tolerants”

Verge i Aragonès fan una crida a combatre actituds i comentaris que també són violència

Redacció 24/11/2022
La consellera Tània Verge en un acte institucional a Palau Data de publicació: dijous 24 de novembre del 2022, 17:30 Localització: Barcelona Autor: Blanca Blay

El Govern ha reclamat la implicació dels homes contra totes les formes de masclisme. Així ho han fet el president Pere Aragonès i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que han encapçalat l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, que és el 25 de novembre.

Tots dos han apel·lat al “coratge” dels homes per no ser còmplices d’actituds o comentaris que són masclistes i que també són una forma de violència contra les dones. Verge ha afirmat que és “inajornable” que els homes s’impliquin. “La violència masclista no és un problema de les dones”, ha argumentat tot demanant “una nova cultura del consentiment”.

Aragonès ha posat l’accent en aquelles actituds, bromes o comentaris masclistes que passen més inadvertits i que són percebuts com a inofensius. “Ja n’hi ha prou de ser tolerants, perquè això genera una complicitat que és inacceptable”, ha dit.

En aquest sentit, ha defensat que cal seguir avançant per trencar amb els models culturals que “normalitzen relacions de poder tòxiques, de domini, basades en el menyspreu, l’agressivitat o la violència verbal”. Són comportaments, ha advertit, que són “l’avantsala” de la violència física, sexual o psicològica.

Durant l’acte, Verge també s’ha referit específicament a les violències sexuals i ha recordat que 8 de cada 10 dones han patit aquest tipus de violència al llarg de la seva vida. A més, també ha recordat les xifres de dones mortes en mans d’homes per violència de gènere.

A Catalunya, ha apuntat, 10 dones han mort des de principis d’any assassinades per les seves parelles, exparelles o  familiars. En els darrers deu anys, des del 2012, són 118 els feminicidis a Catalunya.