Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

El Gobierno trenca tots els ponts de diàleg amb la Generalitat: “No acceptarem mai un referèndum”

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha acusat aquest divendres les forces independentistes d’haver rebutjat l’oferta del govern espanyol per al diàleg dins de la llei, i ha advertit […]

Redacció
Redacció 08/02/2019
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, aquest 08/02/2019 a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (horitzontal)

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha acusat aquest divendres les forces independentistes d’haver rebutjat l’oferta del govern espanyol per al diàleg dins de la llei, i ha advertit que el govern espanyol no anirà més enllà. Segons Calvo, la proposta que l’executiu espanyol ha posat sobre la taula és “el destí final” i “no és raonable allargar una situació quan hi ha un element que no es pot salvar”. A partir d’ara, segons Calvo, el seu executiu centrarà l’atenció estrictament en l’aprovació dels comptes. “Ho hem intentat fins aquest document que tenen amb total transparència, i a partir d’aquest moment els esforços del govern estan en una setmana on volem el suport de tots els grups parlamentaris a uns pressupostos que necessita aquest país”, ha dit la vicepresidenta.

Calvo ha acusat els independentistes de no haver actuat de manera lleial ni amb el nivell de “rigor” i de “transparència” que cal en aquest procés. ERC i PDeCAT, ha dit, no accepten l’última proposta que manté la figura d’un ‘relator’ que “facilitarà la coordinació dels treballs, es convocatòries i fixarà l’ordre del dia”.

Segons el document que La Moncloa ha facilitat també a la premsa, aquest ‘relator’ ha d’ajudar “a crear les condicions idònies per al diàleg, donar fe dels acords i determinar el seguiment de la seva aplicació”. El document també apunta que formaran part de la mesa de partits dos representants de cada força amb capacitat de decisió” a l’Estat i a Catalunya.

Segons Calvo, aquesta proposta és la via per propiciar la convivència “per una via dialogada i legal” i l’executiu espanyol l’ha fet arribar en els últims dies al govern de la Generalitat. Sense èxit, perquè “tenim dos marcs que no estan donant els fruits que haurien de donar” i quan dues parts no tenen possibilitats d’establir un acord “cal parar”.

En aquest sentit ha advertit que el seu executiu no anirà més enllà i “no acceptarà mai el plantejament d’un referèndum d’autodeterminació”. A partir d’ara, ha apuntat, l’executiu espanyol se centrarà estrictament en l’aprovació dels pressupostos.

“Ho hem intentat fins aquest document, i a partir d’aquest moment els esforços del govern estan en una setmana on volem i demanem el suport de tots els grups parlamentaris als pressupostos d’aquest país”, ha dit.

En tot cas ha advertit que si rebutgen els pressupostos els grups independentistes “hauran d’explicar a Catalunya perquè prioritzen a altres tipus d’interessos a solucions concretes a problemes larvats de fa molts anys“.

AMPLIACIÓ.- La resposta del Govern: acusa Sánchez de trencar el diàleg i de cedir davant “la ultradreta”

La portaveu, Elsa Artadi, i el vicepresident, Pere Aragonès, del Govern de la Generalitat han acusat aquest divendres el Govern central de trencar el diàleg que mantenia amb la Generalitat, i han criticat que l’Executiu de Pedro Sánchez ha cedit a les pressions “del nacionalisme espanyol, la dreta i la ultradreta”.

Ho ha dit en roda de premsa des del Palau de la Generalitat, convocada després que aquest divendres la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, hagi donat per encallat el diàleg amb la Generalitat perquè demanava un referèndum d’autodeterminació que “no és acceptable”.

Aragonès ha destacat que, malgrat considerar que el Govern central ha trencat aquest diàleg i ha renunciat a continuar parlant, la Generalitat ha assegurat que no farà el mateix: “Nosaltres no ens hem aixecat de la taula ni ho farem. Esperem que el Govern espanyol es reincorpori ràpid”.

Relacionats