Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El deliri de Cs: denuncia Plataforma per la Llengua per “espionatge”

|

- Publicitat -

Cs ha presentat una denúncia davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades contra Plataforma per la Llengua per “espionatge” en almenys 50 centres educatius als quals van assistir per fer un estudi sobre l’ús del català dels alumnes als col·legis. L’ONG del català va usar el mètode d’observació no participant per a obtenir les dades, un mètode més que comú en estudis d’antropologia o sociologia.

En la denúncia, a la qual ha tingut accés Europa Press i que va ser registrada a l’Agència dimarts passat, s’exposa que aquest “espionatge” s’hauria dut a terme sense el consentiment dels alumnes i dels seus pares perquè, segons els autors de l’estudi, “el mètode més adequat per aconseguir una observació més fidedigna és l’observació d’incògnit”.

Publicitat

L’estudi explicava que els centres educatius tampoc havien estat informats de “tota la realitat” de l’activitat en la qual un observador de la plataforma al costat d’un professor feien interactuar grups de 15 alumnes, de tres en tres.

“Els responsables dels centres educatius coneixien que els alumnes la custòdia dels quals tenen legalment encarregada es veurien observats per tercers aliens a l’àmbit educatiu”, exposen a la denúncia els taronges, que recorden que els centres estan subjectes a la llei de protecció de dades i garantia dels drets digitals.

L’observador es dirigia al professor en anglès amb detalls de l’activitat que transmetia als alumnes i la denúncia de Cs sosté que “és raonable inferir que els participants en l’activitat empressin per a comunicar-se els seus noms personals”.

De tot això, dedueixen una “clara infracció de confidencialitat de les dades personals dels alumnes perquè els noms haurien estat indegudament posats a l’abast de tercers no autoritzats com són els membres de Plataforma per la Llengua”.

“Atès que l’activitat d’espionatge es va dur a terme durant l’horari en el qual habitualment l’activitat educativa dels centres i amb la presència i responsabilitat de personal acadèmic docent, tant els màxims responsables dels centres com el Departament d’Educació no poden obviar que el tractament de les dades dels alumnes no estava emparat per l’exercici de la funció educativa”, sosté.

Coneixement de la Conselleria 

Cs recorda en la denúncia que va preguntar per aquest estudi a la Conselleria d’Economia i que el Departament els va contestar que “no es disposa d’informació en relació amb l’estudi sociolingüístic a les escoles i instituts de zones urbanes de Catalunya” dut a terme per la plataforma.

Recull la normativa a la qual han de sotmetre’s els centres per les quals si reben sol·licituds d’informació estadística, peticions de respostes a enquestes o qüestionaris per part de centres de recerca, organismes privats o persones individuals han de valorar-ne la “rellevància i oportunitat”, si es té en compte la política del Departament en matèria d’Estadística. “En cas de dubte, valorar-lo conjuntament amb els responsables dels Serveis Territorials que es poden posar en contacte amb el Gabinet Tècnic si necessiten algun aclariment”, diu la norma de la Conselleria.

Et pot interessar  Cs denuncia la Mesa del Parlament a la fiscalia del TSJC per tramitar la ILP per declarar la independència

Per tot això, conclouen que és “senzillament inversemblant” l’afirmació del Departament de què no disposen de cap informació sobre aquest suposat estudi. “Costa imaginar que cap dels 50 centres en els quals es va dur a terme aquest espionatge consideressin seguir la instrucció del propi Departament”, afirmen.

Proposta de resolució

D’altra banda, Cs ha portat aquest dimecres a la comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament una resolució que demanava al Govern que retirés subvencions que atorga a Plataforma per la Llengua, que ha estat rebutjada malgrat haver recaptat el suport del PP, l’abstenció del PSC i amb els vots en contra de JxCat, ERC, CatECP i la CUP.

Segons la diputada de Cs Sonia Sierra, Plataforma per la Llengua rep anualment 620.000 euros sense concurrència pública que es destinen a “assenyalar les persones segons la llengua en la qual parlen”, i ha criticat així l’estudi que van dur a terme en centres educatius per analitzar el nivell de català dels nens.

“Van espiar professors i alumnes per veure en quina llengua parlaven, i per fer-ho van enganyar professors i centres educatius. I van vendre l’informe com un estudi sociolingüístic que se salta codis ètics i deontològics”, ha lamentat Sierra, que creu que amb això es va vulnerar la privacitat dels alumnes.

Des del PP, la diputada Esperanza García ha compartit la proposta de resolució de Cs i ha acusat Plataforma per la Llengua de “coaccionar alumnes a les escoles”.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha compartit amb Cs la crítica en relació amb aquest estudi, però ha demanat que no es faci servir la llengua “com una eina de confrontació política”, i tot i que no està d’acord amb retirar totes les subvencions a Plataforma per la Llengua, sí que creu que podrien revisar-se en funció de diversos criteris.

Les diputades Núria Picas (ERC) i Glòria Freixa (JxCat) han sortit en defensa de Plataforma per la Llengua i de la feina que duen a terme per promoure el català i com a eina de cohesió social, i han acusat a Cs d’assenyalar-la per motius ideològics.

Per a la diputada de CatECP Concepción Abellán, la resolució de Cs busca “polaritzar i seguir amb la seva línia de confrontació”, després d’assegurar que el seu contingut és un intent més d’atacar el català.

El diputat de la CUP Carles Riera ha esmentat el fet que el català rebi, “com a mínim, el mateix suport públic i polític que la llengua espanyola a l’Estat, o que el francès a la República francesa”, cosa que veu molt lluny de la realitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut