Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Consell d’Europa lamenta la manca de formació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per tractar amb refugiats

El Consell d’Europa (CdE) lamenta la manca de formació de la Guàrdia Civil i la olicia Nacional en drets humans per tractar amb els refugiats i s’ofereix per formar-los en […]

Redacció
Redacció 06/09/2018
Un menor immigrant no acompanyat intenta saltar una tanca, a Ceuta / ACN

El Consell d’Europa (CdE) lamenta la manca de formació de la Guàrdia Civil i la olicia Nacional en drets humans per tractar amb els refugiats i s’ofereix per formar-los en l’aplicació de la llei internacional.

Després d’una missió del seu representant especial per a migracions i refugiats a l’Estat espanyol, i en un informe publicat aquest dijous, el Consell d’Europa assenyala que la Guàrdia Civil “encara no té un protocol per a la detecció d’estrangers que travessen irregularment les fronteres de Melilla i Ceuta” que indiqui com “identificar persones que requereixin protecció internacional” per facilitar “l’accés a un procediment d’asil just i efectiu”.

“Cal que Espanya prengui mesures”

El representant recorda que “fa anys” que ho demanen i que “ara cal que Espanya prengui mesures”. Així, ofereix formació “en drets humans” de la seva organització per tal que les autoritats policials espanyoles “respectin el principi de no-devolució” i “la prohibició de l’expulsió col·lectiva”.

El CdE va constatar en la seva missió a Ceuta i Melilla el cas de les devolucions en calent, segons explica el text. L’informe critica que els estrangers que intenten saltar les tanques i que són interceptats prop de la frontera “són retornats aleatòriament al Marroc sense identificar-los, avaluar les seves necessitats ni oferir-los la possibilitat de sol·licitar asil”.

Segons l’organització europea, “tot i els avenços de les autoritats espanyoles per establir oficines d’asil a Ceuta i Melilla”, es continuen produint aquest tipus de devolucions.