Dissabte, 29 de gener de 2022 - Edició 1283
La República

El Congreso aprova els PGE gràcies al suport d’ERC, PN, Bildu, PDeCAT i Més País

Els comptes continuaran la tramitació parlamentària al Senat abans que l’aprovació sigui definitiva

Redacció 25/11/2021
L'hemicicle del Congreso dels Diputats durant el debat de pressupostos generals de l'Estat, el 25 de novembre de 2021

El Congreso dels Diputats ha aprovat aquest dijous els pressupostos generals de l’Estat de 2022 amb 188 vots gràcies al suport del PSOE (120), Unides Podem (34), ERC (13), PNB (6), EH Bildu (5), PDeCAT (4), Més País (2), Compromís (1), Terol Existeix (1), Nova Canàries (1) i Partit Regionalista Càntabre (1). El ‘sí’ d’aquestes onze formacions ha permès que els segons comptes elaborats per l’executiu de coalició encapçalat per Pedro Sánchez hagin obtingut llum verda per continuar la tramitació parlamentària al Senat.

Si a la cambra alta no pateixen cap modificació quedaran definitivament aprovats, però si s’hi introdueix algun canvi hauran de tornar al Congreso per ser ratificats abans del 31 de desembre.

Els PGE han obtingut 159 vots en contra del PP, Vox, Cs, JxCat, la CUP, Unió del Poble Navarrès, Coalició Canària i Fòrum Astúries. El BNG s’ha abstingut. Així doncs, totes les seccions dels comptes públics han superat la votació fruit dels acords entre el govern espanyol amb els mateixos grups que ja van facilitar l’aprovació dels pressupostos de l’any anterior.

A diferència de l’any passat, el PNB no ha tancat un acord global amb el Gobierno. Tot i el vot favorable al Congreso a les diferents seccions, els nacionalistes bascos van advertir ahir dimecres que no descartaven seguir negociant per introduir modificacions en la tramitació al Senat. El PNB ha criticat que la negociació enguany s’hagi dut a terme per parts i no hagi estat en conjunt i vol seguir negociant més reivindicacions.

Fonts del govern espanyol no volen que els comptes hagin de tornar a la cambra baixa per ser ratificats i confien que s’aprovin definitivament a l’alta sense modificacions. Les mateixes fonts plantegen introduir les demandes pendents dels seus socis a través d’esmenes a altres lleis que estan en tramitació i mantenen que el PNB és un soci “prioritari”.

Acord amb ERC sobre el català

El Gobierno va tancar dimarts un acord amb ERC que implica el compromís que la llei audiovisual reservi un 6% a les llengües cooficials en el catàleg de plataformes com Netflix, HBO o Amazon Prime. També van acordar una sèrie d’inversions que incrementen al 19% la inversió a Catalunya així com la jubilació anticipada de Mossos, que el traspàs de Rodalies es comenci a fer a finals d’aquest mes de novembre o una auditoria pública a la Seguretat Social.

Pactes amb altres formacions

EH Bildu va anunciar dilluns el ‘sí’ als comptes públics després d’assolir un acord que implica el compromís del govern espanyol de “convertir l’escut social en permanent”, amb mesures com la suspensió de desnonaments a famílies vulnerables, així com 25 MEUR per al fons de compensació de víctimes de l’amiant i inversions al País Basc, entre altres.

El PDeCAT va avançar el vot favorable dels seus quatre diputats dimarts després d’aconseguir que entitats sense ànim de lucre que presten serveis socials o cooperen amb la sanitat pública puguin rebre diners dels fons Next Generation.

Els dos diputats de Més País van anunciar dilluns el seu vot a favor dels pressupostos un cop el govern espanyol va accedir a la seva petició d’incrementar en cinc milions el pla de Salut Mental -de 20 a 25 milions- per contractar psicòlegs i orientadors als centres d’ensenyament secundari, crear plans de prevenció del suïcidi, i per a la formació dels professors per a la detecció anticipada de conductes suïcides.

Pel que fa a Compromís, el pacte per votar a favor dels PGE implica incloure-hi 26,8 MEUR més per al País Valencià així com el compromís de l’executiu de Pedro Sánchez de publicar un document amb els criteris de població ajustada per al sistema de finançament autonòmic que “resoldran el problema d’infrafinançament valencià”. Terol Existeix, Nova Canària i el PRC també han confirmat el vot favorable aquesta setmana.

Vot en contra de Junts i la CUP

A diferència d’ERC i el PDeCAT, JxCat i la CUP han votat en contra dels pressupostos. Junts ha mantingut contactes amb el govern espanyol que no s’han arribat a concretar. Segons la portaveu de JxCat, Míriam Nogueras, el pactisme dels socialistes és “fum” i que formacions independentistes facilitin l’aprovació dels comptes “només beneficia el PSOE”.

Per la seva banda, la CUP no va entrar a negociar els PGE i d’entrada ja va anunciar que s’hi oposaria perquè no els considerava prou ambiciosos i pel fet que el govern espanyol es negui a abordar l’autodeterminació i l’amnistia. Tant Junts com els anticapitalistes van presentar esmenes a la totalitat.

Mateixos vots que fa un any

L’any passat els comptes públics també van obtenir 188 vots a favor i el suport de PSOE, Podem, ERC, PDeCAT, PNB, Bildu, Compromís, Més País, Terol Existeix, Nova Canàries i Partit Regionalista Càntabre. Els dels últims dos anys són els comptes que han obtingut més suports des del 2007, quan Zapatero va aconseguir el ‘sí’ de 190 diputats. Estan molt per sobre els últims comptes de Mariano Rajoy, que els va aprovar per la mínima amb 176 vots.