Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El Congrés tomba totes les esmenes a la totalitat i avança cap a la derogació de la sedició

La reforma del Codi Penal espanyol es tramita de forma exprés i podria quedar aprovat definitivament abans de Cap d’Any

Redacció 01/12/2022
L'hemicicle del Congrés durant la sessió de dijous 24 de novembre Data de publicació: divendres 25 de novembre del 2022, 00:56 Localització: Madrid Autor: Congrés dels Diputats

El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat les cinc esmenes a la totalitat que el PP, Vox, Cs, Junts i la CUP havien presentat contra la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició i reformular els de desordres agreujats.

Un cop superada aquesta votació, la reforma es debatrà ara en comissió abans de tornar al ple per sotmetre’s a la votació final abans que acabi l’any. ERC ha avançat la seva voluntat d’aprofitar la tramitació del text per millorar la redacció dels delictes de desordres públics agreujats per delimitar-los a l’ús de la violència i evitar que els jutges els utilitzin per limitar el dret de manifestació.

Les reaccions dels partits

Junts havia presentat una esmena a la totalitat que pretenia evitar la contrapartida d’una ampliació dels desordres públics agreujats. El text de Junts, que no incorporava referències al delicte de malversació, proposava també establir una disposició transitòria per revisar les sentències en un termini curt de temps, així com la cancel·lació dels antecedents penals dels qui han estat condemnats per sedició. Junts també demanava que el Codi Penal especifiqui que el delicte de rebel·lió se circumscriu, només, a l’ús d’armes.

El diputat de Junts, Josep Pagès, ha assegurat que la reforma de la sedició que proposa el govern espanyol és “un gol” perquè criminalitza el dret de manifestació amb la modificació del delicte de desordres públics agreujats.

Per la seva banda, la portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha alertat que el delicte de desordres públics agreujats “amenaça” el dret a protesta i ha remarcat que és precisament aquest dret el que permet aconseguir-ne d’altres de nous. Vehí ha acusat el PSOE de “tenir por” de la desobediència civil i de voler “pacificar l’independentisme” per treure “poder a la gent”. També s’ha demanat “com es podria protestar contra lleis injustes” amb aquest delicte si al govern hi hagués el PP i Vox.

Pel que fa a Cs, PP i Vox, els tres partits espanyolistes han carregat contra la reforma perquè a parer seu es posa del costat dels “colpistes” i dels “delinqüents”.

ERC vol “millorar” els desordres públics

La diputada d’ERC Carolina Telechea ha admès que aquesta no és la reforma que hagués volgut ERC, però la seva formació ha apostat per “millorar la realitat” i reconduir el “desencaix del Codi Penal espanyol amb els estàndards europeus“.

La desaparició del delicte de sedició, ha dit “és una fita” i la reforma permetrà “protegir el dret de llibertat d’expressió i dret de reunió” perquè fins ara qualsevol protesta podria acabar amb acusacions de delicte de sedició. Ha promès que en la tramitació ERC procurarà que el delicte de desordres públics agreujats estigui “molt ben tipificat” i només es pugui aplicar en casos de violència i per impedir que “qualsevol tribunal s’extralimiti” acabi afectant els drets fonamentals.