Dijous, 2 de juliol de 2020 - Edició 707
La República

El Congrés rebutja la compareixença de Borrell per l’espionatge a les delegacions de la Generalitat

La Diputació Permanent ha tirat enrere la iniciativa d’ERC i JxCAT

Avatar
Agències 30/07/2019
Josep Borrell, ministre d'Exteriors espanyol / Flickr

La Diputació Permanent del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts amb 6 vots a favor, 55 en contra i 8 abstencions la petició conjunta d’ERC i JxCAT perquè el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, doni explicacions al ple de la cambra sobre el suposat espionatge als delegats de la Generalitat a l’exterior per intentar demostrar que la seva activitat està vinculada al procés independentista, tal com consta a la documentació que el propi Ministeri va enviar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè aquest tanqués les delegacions de Londres, Ginebra i Berlín. PSOE, PP, Cs i Vox han unit els seus vots per tancar la porta a la iniciativa, mentre que Podem s’ha abstingut i ERC, JxCAT, PNB i Bildu hi ha votat a favor.

Durant el debat la portaveu de JxCAT Laura borràs ha recordat que l’informe que el Ministeri d’Exteriors va enviar al TSJC recollia informació precisa i trucades telefòniques a les delegacions de la Generalitat. Una funció –ha recordat- que sembla més pròpia del CNI i del Ministeri de l’Interior per “espiar forces polítiques diferents” en una actuació que “sembla molt” a les que impulsava el ministre del PP Jorge Fernández Díaz.

“Cal conèixer l’abast de tot això, si hi havia ordre judicial” o si va ser el mateix ministre el que va dur a terme aquestes activitats “des de la il·legalitat”, ha dit. A més ha preguntat si els serveis d’intel·ligència dels països on es troben les delegacions estaven al corrent d’aquestes activitats, quants diners ha costat i si s’han fet servir fons reservats. Tot plegat, segons Borràs, és un “Borrellgate” que ha suposat un cas “d’espionatge polític” per part d’un ministre que “és capaç de prioritzar el seu boicot a Catalunya als enormes reptes de la UE”.

La diputada d’ERC Carolina Telechea ha assegurat que el cas d’espionatge és un “autèntic escàndol democràtic” on s’ha espiat un conseller i tres delegats i càrrecs electes de tot Europa. “De veritat que aquesta és una estratègia d’acció exterior?”, ha preguntat Telechea, que ha acusat el ministre de fer ús de les “clavegueres” contra “idees democràtiques i totalment legítimes” en un “intent a la desesperada de coartar la projecció internacional de Catalunya”.

Segons Telechea, “al final el que aconsegueix el ministre és danyar la imatge exterior de l’Estat espanyol” negant el dret a Catalunya “a expressar-se davant la Comunitat Internacional”. “Pretenen silenciar-nos perquè no els agrada e que diem, aquest és el seu concepte de la democràcia, i utilitzen les clavegueres de l’estat per espiar-nos”.

Podem ha anunciat la seva abstenció. Malgrat que la formació morada “comparteix la preocupació expressada” entén que JxCAT i ERC haurien d’haver demanat la compareixença de Borrell en comissió, i no davant el ple. Amb tot, el diputat Joan Mena ha recordat que de moment la única informació de què es disposa és la que s’ha explicat als mitjans de comunicació. “Entenem que el primer interessar en aclarir la situació és el ministre Borrell”, ha dit.

Relacionats