Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Edmundo Bal fa el ploricó a la roda de premsa: “El separatismo exige, el Gobierno concede”

El vicesecretari de Ciudadanos ha lamentat les concessions que el Gobierno ha fet a la Generalitat i ha alliçonat a Sánchez preveient que “l’independentisme tornarà a demanar una altra humiliació a l’Estat” i dient-li que ha de condicionar aquestes concessions al fet que el Govern cedeixi amb el full de ruta

Redacció 04/08/2021
El portaveu i vicesecretari general de Cs, Edmundo Bal, atén els mitjans durant la convenció política del partit, el 17 de juliol del 2021

El portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal, ha criticat les “concessions” del Gobierno a l’executiu català en el marc de la Comissió Bilateral perquè, ha assegurat, “no sembla que cessió rere cessió canviï el full de ruta que clarament té fixat el separatisme”. En roda de premsa des de la seu del partit a Madrid, Bal ha denunciat que després de la reunió Estat-Generalitat, Pere Aragonès, ha advertit que els traspassos acordats no canviaran “l’objectiu de l’amnistia i l’autodeterminació”.

Sembla que Bal treballi a favor de l’independentisme català amb declaracions així, ja que s’ha centrat a destacar que el Govern ha obtingut resultats de la Bilateral, quan Aragonès ha fet precisament en el contrari: exigir que el Gobierno de Sánchez encara ha de complir amb la seva paraula en referència a les mancances que no s’han assolit.

Així, el vicesecretari general de Ciudadanos ha indicat que l’independentisme “s’alimenta de concessions” i que “tornarà a demanar una altra humiliació” a l’Estat. Malgrat ser un partit a l’oposició tant a Catalunya com a Espanya ha opinat sobre com hauria d’actuar el Gobierno i ha ressaltat els assoliments del Govern a la Bilateral afirmant que semblava: “una espècie de convenció internacional entre dos països”. Bal ha plantejat entre línies que el conflicte català és un problema únicament econòmic en el qual alliçona a Sánchez sobre que no ha de cedir si el Govern no canvia el full de ruta, tot esperant que pel Govern el conflicte català també ho sigui.

En el mateix sentit, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, d’oferir a Catalunya una posició privilegiada respecte a la resta d’autonomies en la denominada “Espanya multinivell”: “Aquells que són deslleials amb la Constitució i la unitat del nostre país són els que ocupen un nivell superior”, ha lamentat. El vicepresident del partit dretà ha titllat de colpistes els independentistes i ha dit que l’únic objectiu de Sánchez era “mantenir-se en el poder”.

D’altra banda, Bal ha exigit a l’executiu espanyol que “prengui mesures” davant la “fugida” de jutges, magistrats i fiscals que treballen a Catalunya. Segons el portaveu liberal, 37 jutges van demanar l’any passat un trasllat per abandonar la seva plaça a Catalunya i “només set” van sol·licitar venir. Un fenomen que Bal atribueix al “procés”, que considera que “s’ha encarregat de desmantellar les estructures de l’Estat i crear un clima d’hostilitat contra els funcionaris al servei de l’Administració estatal”.

Algú li hauria d’explicar com funciona el sistema democràtic a Bal en el qual forma part de la normalitat democràtica que quan no sumes el mínim de forces per oposar-te als governs, has d’acceptar l’opció que ha obtingut més suports. El vicesecretari de Ciudadanos ha explicat com s’ha de governar a Catalunya i a Espanya sent oposició en els dos casos. De fet, si entrem al detall, es pot observar que Ciudadanos va treure un fatídic resultat electoral en les últimes eleccions espanyoles en les quals van perdre més de 47 escons en les eleccions de 2019 i va esdevenir el sisè partit polític a Espanya.