Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Ecologistes en Acció fa una acció reivindicativa per denunciar els delictes ambientals d’AENA

Els activistes han fet una pintada gegant en un dels pàrquings abandonats de l’empresa espanyola: “Volem que es vegi des del cel quan els avions aterren”

Agències 22/05/2022
Els activistes d'Ecologistes en Acció fent la pintada en un pàrquing abandonat d'AENA Data de publicació: diumenge 22 de maig del 2022, 14:43 Localització: Viladecans Autor: Àlex Recolons

Una trentena d’activistes d’Ecologistes en Acció han realitzat una acció reivindicativa per denunciar els delictes ambientals que ha comès AENA al delta del Llobregat. Concretament, han pintat en lletres de colors gegants, de 12 metres de llarg per 8 d’ample, ‘P IL·LEGAL’ en uns dels pàrquings abandonats d’AENA construïts a tocar de l’espai natural protegit del Remolar-Filipines, a Viladecans, en l’anterior ampliació de l’aeroport del Prat. “Volem que la pintada es vegi des del cel quan els avions aterren a l’aeroport i que AENA senti vergonya de la seva manca de responsabilitat amb el medi ambient”, assenyala Jaume Grau, d’Ecologistes en Acció.

El pàrquing on s’ha dut a terme l’acció, abandonat i en molt mal estat de conservació, és un dels que AENA va construir en l’última ampliació de l’aeroport del Prat. Està ubicat a escassos 300 metres de l’entrada als espais naturals protegits del Remolar-Filipines i es va destinar en el seu moment com a zona de descans pels taxis que anaven a l’aeroport.

Jaume Grau, d’Ecologistes en Acció, recorda que el 60% de la superfície del delta del Llobregat està sota el ciment i que equipaments abandonats i deteriorats com aquest demostren que AENA “no té voluntat de complir la normativa ambiental”, perquè tot i que no els utilitza no els ha restaurat.

“Creiem que aquest és un bon lloc per demostrar que la hipocresia d’AENA no té límits, perquè planteja noves ampliacions de l’aeroport dient que seran sostenibles quan aquí hi ha un espai natural convertit en una esplanada de ciments”, afegeix Grau.

Tot i que encara no hi ha una sentència judicial que digui que aquestes construccions són il·legals perquè es van fer en terrenys protegits de la xarxa Natura 2000, Grau recorda que el mes de febrer de l’any passat la Comissió Europea va obrir un procediment d’infracció contra Espanya per permetre que l’ampliació de l’aeroport del Prat afectés espais protegits de la xarxa natura 2000. Un procediment encara obert que obliga l’Estat a actuar si no vol ser sancionat econòmicament.

Finalment, Grau ha explicat que han optat per fer una pintada de grans dimensions perquè les persones que arribin a Barcelona en avió vegin des del cel els impactes que genera el model de turisme massiu que obliga a ampliar aeroports com el de Barcelona, tot i que això comporti destruir espais naturals protegits.