Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Dos inspectors de la Policia Nacional asseguren al Suprem que mossos de paisà els van vigilar l’1-O

Dos inspectors del CNP (número 88.009 i 75.137) ha afirmat que a l’escola Pau Romeva de Barcelona hi havia una parella de mossos de paisà que els vigilaven mentre actuaven […]

Avatar
Agències 10/04/2019
Pla general del banc dels acusats del judici de l'1-O al Tribunal Suprem el 10 d'abril del 2019

Dos inspectors del CNP (número 88.009 i 75.137) ha afirmat que a l’escola Pau Romeva de Barcelona hi havia una parella de mossos de paisà que els vigilaven mentre actuaven l’1-O. Segons han relatat, portaven equips “discrets” de comunicació a l’orella, una defensa extensible i “botes tàctiques”. Dos agents més han relatat aquesta versió sense apuntar si eren mossos.

Tots ells han dit que van marxar amb un vehicle de titularitat de Presidència i van seguir les unitats d’ordre públic. A preguntes de l’advocat Xavier Melero, el primer inspector ha reconegut que van planificar on actuar el dia abans, i que mai se’ls va donar instruccions per actuar conjuntament amb Mossos. També ha dit que a Sabadell votants van “simular agressions” i un home els va dir que no podien actuar perquè “havien posat gent gran al davant”. Aquest inspector ha explicat que quan van arribar les unitats d’ordre es van trobar el carrer tallat amb dos cotxes de Mossos i cons situats a terra, i que els van haver de demanar que els deixessin passar. Ha explicat que van retirar un dels vehicles i que, després, “van desaparèixer”.

Posteriorment, ha testificat un altre inspector del cos i un agent que van ser els que van donar l’alerta mentre feien tasques de “contra vigilància” i de paisà. Han explicat que van veure aquestes dues persones sospitoses, han repetit la mateixa versió sobre la parella que portava “elements policials” i que, suposadament, els seguia i que anava de paisà a l’escola Pau Romeva de Barcelona. Ha explicat que quan van marxar les furgonetes d’ordre públic de la policia espanyola, el vehicle Seat Ibiza va sortir tot darrera d’ells per seguir-los. Tots han assegurat que el vehicle pertanyia a Presidència de la Generalitat.

L’agent 120.522 ha matisat, a preguntes de la defensa, que en cap cas ha dit que fossin Mossos però que sí portaven elements policials, tenien “actitud vigilant” i parlaven per l’equip de comunicació. El segon agent també ha dit que, per la seva experiència, creu que eren policies sense concretar al cos que pertanyien.

El lletrat de Forn, Xavier Melero, els ha preguntat si sabien que aquell dia actuaven a Catalunya tres cossos policials i si les tasques de vigilància o contra vigilància les tenia “en exclusiva” el CNP. Un extrem que han dit que desconeixien. També han reconegut que no sabien amb qui comunicaven ni sabien si parlaven amb els concentrats.

Una “barricada” de taules i cadires

A l’institut Joan Boscà de Barcelona, el primer dels inspectors ha parlat que es van trobar una “barricada”. A preguntes de la defensa de Cuixart, ha explicat que es tractava de taules i cadires situades “amb una profunditat de dos metres”. El lletrat de Bassa, Mariano Bergés, li ha preguntat quant van trigar en desmuntar “aquesta barricada”, i ha reconegut que van trigar només cinc minuts i que van retirar taules i cadires a mà.

Aquest inspector també va actuar a l’escola Nostra Llar de Sabadell, on ha dit que inicialment la gent estava en una actitud pacífica però situats “agrupats”. Però que quan apartaven els votants “un a un i a mà, sense fer ús de les defenses” la gent començava a “simular agressions i cridar histèricament” i que això “fa reaccionar a la massa”.

En aquest centre, ha dit que la gent estava organitzada per evitar que s’enduguessin el material electoral i que hi va haver gent que va “saltar pel pati” quan van veure la seva presència. “Van començar a arrencar cables i endur-se les urnes, estava tot perfectament organitzat”, ha dit.

AMPLIACIÓ.- Quatre policies nacionals diuen que uns mossos “camuflats” van alertar els votants d’un col·legi

Quatre policies nacionals han descrit en el judici pel procés que van sospitar que alguns Mossos d’Esquadra “camuflats” amb dispositius de radiotransmissió auriculars van alertar els ciutadans que hi havia en un centre de votació de l’arribada de les unitats policials perquè s'”organitzessin”.

El primer a relatar aquest fet ha estat un inspector de la Comissaria General d’Informació que es va desplaçar a Catalunya per coordinar la intervenció als col·legis del districte de les Corts i Sabadell. Ha assenyalat que des del primer moment li va cridar l’atenció que als centres electorals sempre hi hagués congregada una “massa ingent” de persones, fins i tot després d’haver votat.

Va ser a l’Escola Pau Romeva de Barcelona en la qual es va comprovar que s’avisaven entre ells a “crits” que la Policia estava a punt d’arribar al centre per així poder-se organitzar i tancar el col·legi per impedir l’actuació policial, ha dit. Els quatre testimonis han destacat que, a més, l’accés al carrer estava tallat per dos vehicles logotipats dels Mossos d’Esquadra.

AMPLIACIÓ.- Un policia espanyol diu que Ponsatí era “la veu cantant” l’1-O a Ensenyament i tenia actitud “de completa resistència”

L’inspector del CNP (número 88.279) ha afirmat que l’exconsellera d’Ensenyament Clara Ponsatí “portava la veu cantant” l’1-O a la seu del departament i que estava agafada de braços amb el seu escorta i amb una altra persona. “La seva actitud era de completa resistència a la intervenció, cridava i no es deixava anar, no era agressiva però va posar dificultats”, ha explicat. Segons l’agent, Ponsatí (actualment exiliada a Escòcia) deia en castellà i en català que estava “a casa seva” i que no pensava marxar.

A més, ha dit que quan van intentar aixecar l’home amb el que estava agafada, ell va treure una placa de Mossos i va dir que era “company”. El mateix inspector ha situat el lletrat de Junqueras i Romeva, Andreu van den Eynde, a l’escola Dolors Monserdà de Barcelona. Ha dit que es va identificar com a lletrat i va demanar veure l’ordre judicial. Segons relata, va seguir demanant explicacions després de llegir l’ordre a d’altres companys. “Els vaig dir que el lletrat ja tenia totes les explicacions i que allà no pintava res”, ha explicat.

La presència de Van den Eynde en aquest centre ja va sortir en la sessió de dimarts, quan un inspector li va retreure al lletrat que li fes preguntes sobre això. “Permeti’m senyor lletrat, vostè va estar al col·legi Dolors Monserdà i sap perfectament com es produïen les intervencions, de fet vostè va fer de mediador”, li va dir. Aquest dimecres, però, aquest inspector no ha dit obertament el seu nom i s’ha limitat a assenyalar “un advocat de la defensa”.

Aquest inspector també ha explicat que van iniciar una actuació a l’escola Infant però es van retirar perquè van fer comprovacions i van veure que era privat. La interlocutòria del TSJC de Catalunya de 27 de setembre ordenava els cossos policials actuar en centres de titularitat pública. A l’Escola Projecte ha dit que van trobar-se molta gent gran situada al davant dels concentrats.