Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

15.000 euros, la xifra per pujar el Mont Blanc

L’alcalde de Saint-Gervais-les-Bains i conseller del Departament del Mont Blanc ha emprès mesures dràstiques davant les imprudències del sostre d’Europa

Clàudia Mas 05/08/2022

Són molts els excursionistes i els escaladors que somien en fer cim del Mont Blanc, conegut com el sostre d’Europa. Tot i això, els efectes de la crisi climàtica han desencadenat una sèrie de condicions que dificulten i agreugen el perill de la seva ascensió.

De fet, cada vegada es produeixen més incidències i així ho reflecteixen les dades:
La setmana passada en menys de 24 hores van morir dos excursionistes, el primer era un de 65 anys, víctima d’una caiguda de 400 metres a prop de la glacera Bossons; el segon, era un home d’Île-de-France qui va sucumbir al fred i la fatiga malgrat múltiples intents de rescat per part dels membres del grup de gendarmeria d’alta muntanya de Chamonix (PGHM) que no van poder combatre les males condicions meteorològiques.

Per perfilar i entendre la magnitud de problema actual, el metge especialista en rescats de muntanya Emmanuel Cauchy va declarar a la Vanguardia que es produeixen unes 50 morts a l’any al conjunt del massís del Mont Blanc –no només a les rutes d’accés a la cimera principal– i un total de 1.200 rescats en helicòpter de mitjana anual.

Tot i les dades descomunals encara s’accentuen més el risc avui dia a causa del canvi climàtic i, per tant,la probabilitat a tenir un accident mortal, o bé, haver de sol·licitar un rescat cada vegada és més alta. Per l’alcalde de Saint-Gervais-les-Bains i conseller del Departament del Mont Blanc, Jean-Marc Peillex, és “inadmissible” que els francesos hagin de pagar els costos de rescat (10.000 euros) i l’enterrament dels excursionistes (5.000 euros) que moren escalant el Mont Blanc. Per això, ha decidit posar els punts sobre les is i emprendre mesures dràstiques; aquest matí ha anunciat que farà pagar una finança de 15.000 euros a tots aquells que hi vulguin fer cim per sufragar les despeses d’un possible accident mortal.

Peillex ha mostrat el malestar i ha criticat totes les imprudències: “Volen fer el cim amb la mort a la motxilla, molt bé! Doncs cobrem-los per endavant el cost del rescat i l’enterrament”; d’una manera contundent el conseller ha lamentat que els excursionistes no segueixin les recomanacions establertes davant dels despreniments de roques, provocats per la sequera i la calor que desgelen la neu.

En un comunicat publicat al seu compte de Twitter Peillex critica que “encara hi ha ximples candidats a la mort que volen accedir al cim del Mont Blanc” i, per tant, “a partir d’ara, les accions han de substituir les recomanacions”. El conseller titlla “d’inconscient” i un “pseudoalpinista” a tots aquells escaladors que decideixin fer el Mont Blanc amb les condicions actuals.