CCOO i UGT criden a mobilitzar-se per defensar la reducció de jornada a la protesta del 4 de març a Barcelona i pressionen els partits perquè permetin la tramitació de la norma per reduir el temps de treball a 37,5 hores al Congrés, després de reunir-se amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha avisat de les “conseqüències polítiques” que tindrà oposar-se una mesura que té el suport de dues terceres parts de la societat. D’altra banda, el secretari general d’UGT, Camil Ros, ha retret al govern espanyol la polèmica de l’SMI que creu que “s’hauria pogut estalviar”. A més, Ros ha dit que confia que finalment els sous més baixos no acabaran tributant.
El Ministeri de Treball, encapçalat per Díaz, defensa que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) continuï sense haver de presentar la declaració de la renda, de la mateixa manera que ha passat fins ara. En canvi, el Ministeri d’Hisenda, amb Maria Jesús Montero al capdavant, s’ha posicionat a favor d’apujar el mínim exempt aquest any perquè després de les pujades dels últims anys ja no és una renda “de subsistència”. En aquest sentit, calculen que tributaria un 20% de les persones que cobren els sous més baixos.
Els sindicats, però, consideren que aquests sous haurien de continuar sense pagar l’impost de la renda fins que no arribin al 60% del salari mitjà, tal com marca la Carta Social Europea. En aquest sentit, els càlculs dels sindicalistes situen la xifra en 1.300 euros a l’Estat i 1.400 euros a Catalunya. “Amb l’increment que hem tingut (de 1.184 euros) ni a Catalunya ni a l’Estat arribem al 60% del salari mínim. Si ja estem per sota, aquests debats no pertoquen”, ha dit Ros.
En aquest sentit, el líder de la UGT ha demanat que se segueixi la directiva europea i ha assegurat que el conflicte entre el Ministeri d’Hisenda i de Treball “s’hauria pogut estalviar” de la mateixa manera que amb la polèmica recent amb la reducció de la jornada entre Díaz i el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo. “D’aquí a uns mesos és possible que la situació canviï. Jo crec que el Salari Mínim no tindrà fiscalitat”, ha pronosticat, però, el secretari general de la UGT de Catalunya.
“Facin les reformes que garanteixin que no hi ha cap treballador espanyol ni català que cobri menys del 60% del salari mitjà net”, ha reflexionat el secretari general de CCOO de Catalunya, que ha recordat que el sistema de tributació ha de tenir un caràcter progressiu en el qual “qui menys té i menys guanya menys pagui”. Tot i això, Pacheco ha assegurat que aquest tema no ha format part de les qüestions tractades a la reunió amb Díaz.
La trobada s’ha centrat, principalment, en la reducció de jornada de les 40 a les 37,5 hores a la setmana, que va aprovar el Consell de Ministres el 4 de febrer i que ara afronta el tràmit parlamentari. En aquest sentit, el secretari general de CCOO ha avisat a la majoria de la investidura de les “conseqüències polítiques” que tindrà oposar-se una mesura que, a parer seu té el suport de dues terceres parts de la societat.
“Donar l’esquena a dos terços de la societat és fer antipolítica i si fan antipolítica tindran costos i el conjunt de la ciutadania els passarà factura”, ha dit. El líder de CCOO ha demanat que s’agilitzin els tràmits i ha assegurat que com més aviat comencin els debats al Congrés dels Diputats abans es posarà el rellotge en marxa perquè aquesta normativa sigui una realitat a les empreses.
Ros ha recordat que ara el que han de fer els grups és acceptar la tramitació i no entrar al fons de la qüestió. “A partir d’allà negociarem amb els grups polítics allò que va renunciar a fer les patronals”, ha dit el líder de la UGT, que ha demanat als partits polítics que adoptin aquesta normativa per unanimitat.
Pel que fa a la polèmica entre el PSOE i Sumar, tots dos sindicats han confiat que l’estabilitat del govern no s’ha vist compromesa. “Estan decidits a continuar caminant en el procés de reformes estructurals”, ha dit Pacheco.