Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Catalunya utilitzada com una colònia d’Espanya: Els grans interessos econòmics faran possible el Midcat segons Foment del Treball

Sánchez Llibre explica que es continua treballant en un altre gasoducte que connecti Barcelona i Livorno

Redacció 16/08/2022

Una obra que no fomenta les energies renovables i que farà guanyar molts diners a les grans multinacionals

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha assegurat aquest dimarts que les reticències del govern francès a l’ampliació del gasoducte Midcat que travessa els Pirineus està resolta. Així mateix, ha anticipat que el projecte podria fer-se realitat en qüestió “de mesos” convertint Catalunya i Espanya en un actor estratègic en l’aprovisionament energètic d’Europa, i particularment d’Alemanya. “Un projecte que semblava utòpic serà realitat en els pròxims anys o mesos”, ha detallat en declaracions a TVE. En aquest sentit, ha reconegut que la “gran trava” al projecte era la negativa francesa, element que ha indicat que està “perfectament solucionat”.

 

D’altra banda, Sánchez Llibre ha explicat que des de Foment es continua treballant amb un altre projecte, en aquest cas per connectar Itàlia a la xarxa ibèrica, pràcticament independent del combustible rus. “Ara ens hem centrat en el Midcat i tenim l’autorització alemanya, però puc avançar que estem avançant per poder plantejar aquest gasoducte”, ha apuntat.

 

Segons ha destacat el dirigent patronal, una major interconnexió amb Europa a escala energètica podrien convertir Catalunya i Espanya en els pols de producció i gestió de gas de tot el continent. De fet, ha afirmat que actualment Espanya disposa de capacitat per rebre gran part del gas que necessiten els països de la Unió Europa.

 

Les declaracions de Sánchez Llibre es produeixen pocs dies després que el canceller alemany, Olaf Scholz, oficialitzés el seu suport a la construcció d’un gasoducte que comuniqui Portugal amb l’Europa central, i que travessi Espanya i França. De fet, el mandatari alemany va insistir la setmana passada que calia buscar alternatives “a llarg termini” per tal d’evitar la dependència del gas rus i ha assegurat que ja havia parlat d’aquesta qüestió amb Portugal, Espanya i França, així com amb la Comissió Europea. “Aquest gasoducte alleugeraria enormement la situació de subministrament actual”, va reconèixer.