Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Cambray diu al PSC que seria “inadmissible” no tirar endavant uns pressupostos que impliquen 675 milions d’euros més per a Educació

El conseller explica que el projecte inclou un augment de l’11% respecte als comptes de l’any passat

Agències 27/01/2023
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, atenen l'ACN Data de publicació: divendres 27 de gener del 2023, 13:21 Localització: Barcelona Autor: María Belmez / Laura Fíguls / Carola Lopez

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat a l’ACN que el projecte de pressupostos del 2023 inclou un increment de 675 MEUR dels comptes del Departament respecte a l’any passat. Això implica un increment de l’11% i un pressupost final de 6.826 milions d’euros. Davant d’això, Cambray ha dit que seria “incomprensible” i “inadmissible” que alguns partits, en al·lusió al PSC, no donessin suport a uns comptes que impliquen més recursos per a l’educació i que són necessaris per aplicar les polítiques educatives.

Pel que fa a la vaga, el conseller ha assegurat que mantenen la voluntat de diàleg i que convocaran als sindicats a noves meses, tot i recordar que la seva proposta inclou revertir “totes les retallades” aquesta legislatura. Cambray ha afirmat que el país viu un moment “important” i ha apel·lat a la responsabilitat de totes les forces polítiques per tal d’aprovar els comptes i fer-ho al més aviat possible. El conseller ha fet aquestes declaracions l’endemà que el PSC valorés positivament el pas d’ERC amb la B-40 però assegurés que encara queden coses per resoldre.

En aquest context, el conseller ha explicat què impliquen els pressupostos per al seu departament i ha defensat que els 675 MEUR han de servir per continuar aplicant les polítiques educatives ja engegades i afrontar nous reptes. “És important i urgent aprovar els pressupostos”, ha declarat. En aquest sentit, ha dit que ningú entendria que partits que reclamen més recursos per a l’educació no donin suport a un projecte que inclou aquesta pujada.

Per posar exemples, el conseller ha detallat que tenir o no tenir pressupostos vol dir poder seguir reduint o no les ràtios a les aules, mantenir la gratuïtat del P2 i seguir donant resposta a la lluita contra la segregació escolar. També ha mencionat la millora de l’FP, amb “més i millor” oferta i “fer camí” cap a l’escola inclusiva.

El conseller ha recordat també que aquesta petició de més recursos és una de les reclamacions dels sindicats, que aquest dimecres i dijous han tornat a la vaga. Però també ha dit que hi ha veus de les direccions, de les famílies i de les patronals que reclamen la urgència de tenir pressupostos.

Sobre la petició d’arribar al 6% del PIB, ha defensat que aquest increment el que permet és anar apropant-se al percentatge, tot i que ha reconegut que encara s’està lluny. Amb tot, ha recordat que el 6% no inclou només el pressupost d’educació sinó totes aquelles polítiques educatives que es fan també des d’altres departaments i administracions.

Defensa que Educació ha negociat amb els sindicats

Pel que fa a la vaga i a la negociació amb els sindicats, ha insistit que des del Departament han fet “tots els possibles” per evitar-la i ha posat en valor la darrera proposta plantejada als sindicats, que inclou la recuperació del complement salarial del primer estadi a sis anys a partir del 2023 i l’equiparació salarial dels professors d’FP als de secundària. La reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys la situen el 2024. Els sindicats però la veuen insuficient i per això van anar a la vaga.

Cambray insisteix però que la seva proposta inclou revertir totes les retallades durant aquesta legislatura. Amb tot, ha assegurat que mantenen la voluntat de dialogar i que per això hi continuaran parlant per assolir un acord.