Dimarts, 1 de desembre de 2020 - Edició 859
La República

Barcelona Energia, un nou operador per arribar a la sobirania energètica metropolitana

En la darrera dècada, la factura de l’electricitat a Espanya s’ha encarit un 70%; dins d’un model energètic perjudicial per al medi ambient i la salut de les persones, amb […]

Redacció
Redacció 19/10/2018
Imatge d'un panell solar / AMB

En la darrera dècada, la factura de l’electricitat a Espanya s’ha encarit un 70%; dins d’un model energètic perjudicial per al medi ambient i la salut de les persones, amb els combustibles fòssils com a principals generadors de gasos contaminants. La producció d’electricitat té un fort component centralista, on sempre es prioritzen els interessos de les grans companyies.

Davant d’aquest context, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments que la conformen insten a definir una nova estratègia per gestionar l’energia. Un camí iniciat el gener del 2014 amb l’aprovació del Pla de Sostenibilitat, full de ruta que contempla les següents mesures: constitució de la Taula Metropolitana per un nou model energètic, Taula de Transició Energètica i el Pla Clima i Energia 2030.

Com s’aplica aquesta estratègia? Barcelona Energia

Per dur a terme totes les accions recollides en el full de ruta, el consell general de AMB ha celebrat un ple extraordinari per oficialitzar la seva incorporació a Barcelona Energia, una operadora pública d’electricitat creada per l’Ajuntament de Barcelona i que va entrar en servei el passat mes de juliol, abastint les instal·lacions pròpies del consistori.

“Fem una aposta decidida per les energies renovables, ara tindrem més governança i democratitzarem un servei que és un dret humà i un bé comú”, afirma Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l’Autoritat Metropolitana de Barcelona. En aquesta línia, Badia creu que Barcelona Energia és una eina “vital per accelerar la transició energètica”.

El nou operador públic serà subministrador d’energia i a la vegada ens assessor sobre l’estalvi energètic. A més, Barcelona Energia podrà oferir tota classe d’informació per conèixer millor l’energia que consumim, a través de plataformes de monitoratge i factures entenedores.

L’activitat de comercialització d’energia elèctrica s’ha de desenvolupar mitjançant una societat mercantil que sigui mitjà propi de l’AMB. L’empresa metropolitana Tractament i Selecció de Residus, S.A. (TERSA), constituïda l’any 1983 per la gestió del tractament de residus, ja és mitjà propi instrumental i servei tècnic de l’AMB i de l’Ajuntament de Barcelona.

Des de finals de l’any 2017 té tots els permisos administratius necessaris per comercialitzar l’energia. És a dir, Barcelona Energia, operador elèctric metropolità, gestionat per TERSA farà dues coses, per una banda representar l’energia que produeix l’ajuntament i l’àrea metropolitana i per l’altre comercialitzar l’energia generada en instal·lacions fotovoltaiques de propietat pública.

Relacionats