Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Artadi, sobre l’anunci de Sánchez de modificar la Constitució: “Estem pendents del recorregut del PSOE, creiem que la solució hi cap”

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha parlat en la roda de premsa posterior al Consell de l’Executiu sobre l’anunci de Sánchez de modificar la […]

Redacció
Redacció 18/09/2018
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi/ Jordi Bataller

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha parlat en la roda de premsa posterior al Consell de l’Executiu sobre l’anunci de Sánchez de modificar la Constitució espanyola per eliminar els aforaments (això sí, sense incloure jutges o la Corona espanyola).  “Estem pendents del recorregut del PSOE, creiem que la solució hi cap”, ha dit. I ha afegit que “si es pot modificar la Constitució per això també es pot fer per altres temes”, en referència al dret a l’autodeterminació. “El dret a l’autodeterminació és irrenunciable, intentem entendre que vol dir el projecte que diu el PSOE que té per Catalunya”, ha conclòs per fer una nova crida al “diàleg”.

Pel que fa als actes commemoratius pel primer aniversari de l’1-O, ha explicat que la reunió del Govern es farà a Sant Julià de Ramis el mateix dia 1, en lloc del dia 2 d’octubre. “També es faran actes descentralitzats durant el cap de setmana per commemorar el referèndum”, ha dit.

Artadi: “Hi ha hagut un acord a la mesa de no alterar les majories en les comissions basades en els resultats del 21-D”

La Mesa del Parlament ha decidit aquest dimarts que es comptabilitzarà el vot dels diputats suspesos pel Tribunal Suprem quan hi hagi empats en comissions, en aquest cas es ponderarà el vot segons la composició del ple. Fonts parlamentàries han explicat que la decisió aprovada per la majoria independentista només afectarà les votacions que, en comissió, resultin en empat i hagin de comptar els diputats de cada grup en el ple.

Entenen que les comissions són una translació dels resultats electorals del 21 de desembre, independentment de la situació de cada diputat: “La composició la decideixen els ciutadans a les urnes”. Una opció que es contemplava era que les votacions en comissió en què ja hi havia hagut empat i que s’havien elevat a la Mesa quedessin en l’aire fins que l’òrgan rector de la Cambra resolgui finalment la situació dels diputats processats per presumpta rebel·lió. Altres fonts consultades han indicat que aquesta era la proposta dels lletrats, però la Taula “ha optat finalment per tenir en compte als diputats suspesos quan s’hagi de ponderar el vot en comissió”.