Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Argimon a Oriol Mitjà: “Si em frenessin algun pla que considerés cabdal i factible, ho explicaria i deixaria el càrrec”

|

- Publicitat -

Resposta a les declaracions d’Oriol Mitjà

Preguntat per les crítiques a la consellera de Salut, Alba Vergés, per part de l’investigador Oriol Mitjà aquest dijous en diversos mitjans de comunicació, Argimon ha evitat entrar en qualsevol mena de polèmica. Ha reconegut que Mitjà va predir la gravetat del que venia però ha assenyalat, sobre les declaracions relacionades amb la mortalitat, que ara saben el que va passar i que la primera onada va arribar com un “tsunami”.

Publicitat

En qualsevol cas, Argimon -que en la primera onada no es trobava al capdavant de Salut Pública- ha defensat que prendre decisions és difícil, com el que han hagut de fer en les últimes hores. Sobre si la consellera escolta els experts, ha assenyalat que a ell, si li frenessin algun pla que considerés cabdal i factible, ho explicaria i deixaria el càrrec. “No he tingut mai pèls a la llengua i menys ara, però també s’ha de mirar l’efectivitat dels plans”, ha resolt.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat aquest dijous que només contempla que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ratifiqui les noves restriccions davant de la covid-19, entre les quals el tancament de bars i restaurants: “Des del punt de vista de salut pública, no contemplo res més que no sigui que es ratifiquin, després poden haver-hi altres raons jurídiques”. Argimon ha recalcat que els contagis de coronavirus han pujat en les dues últimes setmanes més ràpid del que havien previst i que és “estrictament necessari poder frenar la corba”. “No estic dient que doblegarem la corba, tant de bo m’equivoqui, però en principi aquestes mesures serviran per frenar l’escalada creixent”, ha precisat.

Argimon ha reconegut que els contagis han incrementat més del que havien indicat les previsions i ha confirmat que Catalunya es troba “clarament” en la “segona onada”, en una roda de premsa des del seu domicili, no només per la crida al teletreball, sinó perquè es troba en aïllament per haver estat contacte estret d’un positiu.

 

El secretari de Salut Pública ha destacat que s’ha passat en quinze dies d’uns 7.000 casos setmanals (7.105 del període del 21 al 27 de setembre) a prop de 13.000 (12.703 del 5 a l’11 d’octubre, segons les últimes dades actualitzades). En aquesta comparació entre les dues últimes setmanes, la velocitat de propagació del virus (Rt) ha passat de 0,96 -per sota del llindar d’1, que és on ha d’estar- a 1,39. Això significa que cada persona positiva en contagia més d’una, de manera que el virus es continuarà multiplicant.

 

En aquesta situació, és quan els responsables de Salut Pública van veure que havien de prendre noves restriccions, sobretot per “preservar el sistema sanitari” i poder atendre els pacients amb covid-19 i els que tenen altres malalties, ha exposat.

 

“No es pot repetir el que va passar en la primera onada, quan vam veure que el virus creixia i teníem la sensació una mica d’incredulitat. Es van començar a prendre decisions quan el virus ja estava molt instal·lat a la comunitat i les taxes eren molt altes i els hospitals es van haver de convertir pràcticament en UCI covid-19”, ha alertat.

 

Sobre la situació als hospitals, Argimon ha assenyalat que els pacients amb coronavirus ingressats a l’UCI han passat en dues setmanes de ser uns 140 a uns 190, un 35% més. “Tots els hospitals estan preocupats i estan treballant en els seus plans, sobretot amb la idea de poder preservar l’atenció no covid-19”, ha insistit Argimon.

Et pot interessar  Salut redefineix el mapa sanitari començant per quatre noves xarxes al Pallars, Girona, la Catalunya central i la C-17

 

Davant aquesta situació, l’opinió majoritària dels experts amb qui han consultat les últimes mesures és que calia “començar directament per mesures contundents i intentar frenar la corba i que la Rt s’apropi a l’1”. Per contra, apostar per “mesures suaus”, afegides a les restriccions actuals, seria “molt probablement” insuficient i al final caldria prendre’n de més dràstiques.-

 

Argimon ha destacat que el paquet de mesures que està previst que entri en vigor aquesta mitjanit s’ha decidit amb el Govern “amb molta valentia” i “unitat” i ha reconegut que la que més els ha costat de prendre ha estat la de tancar els bars i restaurants. En aquest sentit, ha deixat clar que els establiments en si mateixos no són una font de contagi sinó la socialització que hi té lloc. Les mesures decidides en els últimes dies, com fomentar al màxim el teletreball, les classes telemàtiques a la universitat, la suspensió dels entrenaments amateurs, el tancament de la restauració o la limitació de l’aforament de comerços, tenen per objectiu reduir la mobilitat i la interacció social almenys durant 15 dies.

 

Per tot això, i en no tractar-se d’un confinament de la població, ha demanat als ciutadans que, a l’hora d’actuar en els propers dies, de desplaçar-se i de fer trobades -de com a màxim sis persones-, pensin en les famílies del sector de la restauració, en les persones que tenen altres malalties més enllà de la covid-19 i en els professionals sanitaris, que estan “esgotats”: “L’atenció primària no ha parat. L’Hospital Arnau de Vilanova, tampoc. I els hospitals ja estan veient aquest increment de pacients ingressats”.

 

Argimon encara ha anat més enllà i ha advertit: “Tots estem esgotats i aquestes mesures esgotaran més la població. I l’esgotament pot portar a la crispació social, que també és caldo cultiu de l’extrema dreta”. Per tot això, ha apel·lat a la “solidaritat”.

 

Cribratges sistemàtics als treballadors de les residències amb automostres

 

El secretari de Salut Pública ha explicat que s’ha començat un cribratge a tots els treballadors de les residències de Catalunya davant el risc molt alt de contagi i ha recordat que el virus entra en aquests centres a través de la comunitat.

 

En aquests cribratges, han començat a provar el sistema d’autopreses, és a dir, que siguin els mateixos treballadors que s’agafin la mostra nasal per a les proves, que s’analitzaran, a més, amb el sistema de ‘pooling’, o agrupació de test: s’analitza un conjunt de mostres que, si dona negatiu, es pot assumir que cadascuna és negativa, mentre que si surt positiu, després s’han d’analitzar una per una.

 

Aquest projecte que combina autopresa i ‘pooling’ ha de permetre guanyar molta capacitat per poder fer cribratges de manera sistemàtica, i no només una vegada, als treballadors de les residències, ha indicat Argimon.

 

Aquí també hi entren els tests ràpids d’antigen, que després d’haver-se estat provant en els últims dies, es començaran a distribuir a partir d’aquest divendres en els centres sanitaris per detectar el virus en persones simptomàtiques.

 

La introducció dels tests ràpids ha de permetre alliberar capacitat als laboratoris per fer més proves PCR i reduir la positivitat dels resultats, que en les dues últimes setmanes s’ha allunyat del 5% (8,6% en l’última actualització). Una positivitat baixa de les proves sol significar que es busca el virus de manera més proactiva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut