Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

Aragonès respon a Junts que el camí cap a la independència és “compatible” amb interpel·lar l’Estat

El president demana a Illa que “ajudi” perquè el procés de negociació amb la Moncloa “no està anant bé”

Redacció 25/05/2022
El president del Govern, Pere Aragonès, durant la sessió de control al Parlament mentre intervé Jéssica Albiach (En Comú Podem) Data de publicació: dimecres 25 de maig del 2022, 12:06 Localització: Barcelona Autor: Sílvia Jardí

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, continua defensant el diàleg amb l’Estat espanyol i ha defensat davant les crítiques de JxCat que és “compatible” amb l’estratègia conjunta per assolir la independència. D’aquesta manera ha respost al líder de Junts, Albert Batet, que li havia demanat redreçar la direcció estratègica col·legiada de l’independentisme per “consensuar una alternativa” al diàleg amb Madrid.

El cap de l’executiu ha dit a Batet que l’única resolució possible per solucionar el conflicte polític passa per la fi de la “repressió” i l’autodeterminació. Segons el president, això “no és incompatible” en fer “grans acords” a nivell de tot l’independentisme per “consolidar” l’estratègia i assolir els objectius. Aragonès s’ha mostrat “disposat” a compartir “el que faci falta” per avançar en aquest sentit, però ha demanat que es tinguin “sempre presents” les condicions actuals. “Cal generar grans consensos i no regalar mai la bandera del diàleg a l’Estat”, ha subratllat.

Tanmateix, Junts ha lamentat que no s’hagi avançat prou en clau d’autodeterminació: “Ho hem de corregir i reconèixer”. Batet ha reiterat que l’Estat no té “cap intenció” de resoldre el conflicte perquè “no vol negociar”, i ha afegit que Madrid “no canviarà”, de manera que el diàleg tampoc “no funcionarà”.

L’oposició, crítica amb el primer any de Govern

PSC-Units, Vox, CUP-NCG i En Comú Podem han criticat el primer any de Govern. Tot i això, amb molts matisos i per motius diferents. Illa s’ha tornat a oferir a Aragonès per teixir acords “pensant en el futur”, i el president li ha reclamat que “ajudi” perquè la negociació amb l’Estat sigui “franca, sincera i en igualtat de condicions”. Aragonès li ha demanat que “ajudi” perquè el procés de negociació amb la Moncloa “no està anant bé”. “L’Estat arrossega els peus”, ha lamentat Aragonès, que ha subratllat que el PSC pot tenir un “paper destacat” en el “marge de millora” pel diàleg. Illa ha respost que sempre està disposat a ajudar amb les converses amb Madrid.

La CUP, per la seva banda, ha criticat el “canvi de rumb” del Govern. Aragonès, al seu torn, ha lamentat el ‘no’ dels cupaires als pressupostos del 2022, però ha tornat a allargar la mà als anticapitalistes de cara als comptes del 2023. Els comuns han carregat contra l’executiu per defensar els Jocs d’hivern i gastar-se diners en promoure’ls.