Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Aragonès afirma que no cal “tenir pressa per a la independència, sinó fer-la”

El vicepresident del Govern i president adjunt d’ERC, Pere Aragonès, sosté que ara “no es tracta de tenir pressa per a la independència, sinó fer-la” i ha defensat que per aconseguir-ho […]

Avatar
Agències 07/10/2018
Pla curt del vicepresident del Govern, Pere Aragonès / ACN

El vicepresident del Govern i president adjunt d’ERC, Pere Aragonès, sosté que ara “no es tracta de tenir pressa per a la independència, sinó fer-la” i ha defensat que per aconseguir-ho “només hi ha una via: una majoria social inapel·lable que hi estigui a favor”. En una entrevista que publica aquest diumenge el diari ‘Ara’, Aragonès critica que en els últims mesos els fulls de ruta molt concrets els han “lligat de mans” sense tenir en compte variables noves.

Preguntat per si l’acord al qual han arribat ERC i JxCat per mantenir la unitat del Govern es plasmarà en algun document, el vicepresident creu que “cal reflectir una estratègia àmpliament compartida de l’independentisme”. “Hi ha molts elements en comú, el que diu el president Puigdemont quan parla de diàleg, o la proposta del president Torra de la necessitat d’un referèndum acordat amb l’Estat, o el que planteja ERC d’avançar en aquesta negociació per forçar l’Estat a acceptar que la solució siguin les urnes, dibuixen uns elements molt centrals”, assegura. “El que hem de fer és plasmar-ho en una estratègia àmpliament compartida, que sigui reconeguda per tots els sectors de l’independentisme o, com a mínim, per la majoria de l’independentisme”, afegeix tot assegurant que és la seva “obligació” i que creu que ho han de fer “en els pròxims dies i en les pròximes setmanes”.

Pere Aragonès creu també que “de tots aquests anys n’hem de treure un aprenentatge, que és que necessitem ser molts més, ser molt més forts, per poder assegurar la victòria”. El vicepresident reconeix que en els últims dies “hi ha hagut moments de tensió” i fa una “crida a la responsabilitat de tothom”, perquè, segons ell, “en el terreny de la força l’Estat sempre ens guanyarà perquè té el monopoli de la força legal”. “L’independentisme guanyarà en el camp de la democràcia, i això vol dir jugar amb unes altres eines”, conclou. A més, subratlla que els republicans volen “alliberar el país sencer, no a trossets, i això vol dir que també hem de pensar en aquella gent que avui no és independentista i entendre’ls per poder-los convèncer”.

Estabilitat del Govern

Pel que fa a l’estabilitat del Govern, que darrerament s’ha vist afectada per les discrepàncies entre JxCat i ERC, Aragonès reclama que “la unitat del Govern ha d’anar més enllà de la sentència perquè hi haurem de respondre”.  El vicepresident ha assegurat que aleshores “començaran moltes coses” i que caldrà tenir un executiu que “respongui a una situació que serà complicada”. En aquest sentit, considera que seria un error fixar que la resposta a la sentència dels presos independentistes han de ser eleccions perquè “ens estaria tancant moltes portes”.