Divendres, 2 de desembre de 2022 - Edició 1589
La República

[VÍDEO EN DIRECTE] Roda de premsa de Junts per anunciar la decisió de l’executiva nacional

El partit oferirà una roda de premsa a les 20:15 hores per explicar la decisió després que Aragonès destituís Puigneró

Agències 29/09/2022

La reunió de la direcció de Junts ha acabat pels volts de les 19:30 hores d’aquest dijous. És a dir, que la trobada de l’executiva, que ha començat a les 10 hores, s’ha allargat durant més de 8 hores -han fet una pausa de 3 hores al migdia. Junts ha de decidir si marxa o no del Govern, l’endemà que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciés la destitució del vicepresident, Jordi Puigneró, el màxim càrrec de JxCat a l’executiu. El partit oferirà una roda de premsa a les 20:15 hores a la seva seu. El secretari general, Jordi Turull, ha remarcat aquest matí a Rac1 que la decisió final la prendrà la militància del partit.

 

El secretari general i la presidenta de Junts, Turull i Laura Borràs, han acompanyat Puigneró i els consellers a la seva arribada al matí a la seu de la formació. Turull no ha avançat quan es faria la consulta a la militància en cas que l’executiva del partit decideixi marxar del Govern d’Aragonès, tot i que ha dit que la situació actual “no es pot perpetuar”. “La decisió la prendrem amb el cap i el cor, no amb l’estómac”, ha assegurat per després afegir que és un “moment transcendent”.

 

El secretari general ha dit que té clar el que dirà dins de l’executiva però que no serà una posició inamovible ja que, segons ha afegit, li agrada escoltar i pot “modular” les seves posicions.

 

Mariachis a Junts

 

Just quan l’executiva de Junts es tornava a reunir a la tarda, tres mariachis han aparegut a les portes de la seu del partit. Algú els havia trucat, però no han revelat qui. Després de parlar amb responsables de comunicació de la formació, els mariachis han marxat, però un d’ells ha assegurat que tornaran en una hora per tocar ‘La cucaracha’.

 

Destitució de Puigneró

 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va destituir dijous nit el vicepresident, Jordi Puigneró, en perdre-li la confiança. Aragonès va instar Junts a proposar un nom per a la vicepresidència que “ajudi a canviar la dinàmica i a refer les confiances”.

 

Segons va explicar el cap de l’executiu català, Puigneró no el va informar tot i conèixer que el president de Junts al Parlament, Albert Batet, plantejaria una qüestió de confiança en el debat de política general si ERC no aportaves “garanties i concrecions” sobre el compliment de tres punts de l’acord de govern: la direcció estratègica de l’independentisme, la coordinació a Madrid i la taula de diàleg.

 

El president va comunicar la decisió a Puigneró després d’una reunió de més de tres hores amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, precedida d’un Consell Executiu extraordinari on Aragonès va preguntar a cada conseller de Junts si coneixia l’aposta del partit per la qüestió de confiança i si li donava suport.

 

Neguen deslleialtats

 

Segons ha explicat Turull, el vicepresident coneixia que hi havia la possibilitat que Junts plantegés una qüestió de confiança en el debat de política general, però que no sabia si s’havia pres la decisió de dir-ho.

 

En canvi, Aragonès considera que Puigneró és el nom de màxim rang de Junts dins el Govern i que, per tant, repercutia en ell informar el president de la iniciativa que va plantejar Batet al debat parlamentari de dimarts a la nit.