Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

80 anys de l’entrada de Franco a Barcelona

L’any 1939 les tropes sedicioses del General Francisco Franco van guanyar la guerra a la legítima Segona República espanyola. L’1 d’abril va ser el dia oficial de la capitulació de […]

Redacció
Redacció 26/01/2019
Portada de La Vanguardia el 26 de gener de 1939

L’any 1939 les tropes sedicioses del General Francisco Franco van guanyar la guerra a la legítima Segona República espanyola. L’1 d’abril va ser el dia oficial de la capitulació de l’exèrcit de la República, però el dia 26 de gener amb l’entrada de les tropes marroquines, italianes i navarreses a Barcelona la guerra ja es podia donar per perduda.

L’ofensiva de Catalunya va començar el 23 de desembre de 1938 i va acabar el 13 de febrer de 1939. En aquest lapse de temps les tropes franquistes van conquerir els territoris catalans entre el Segre i la frontera francesa, eliminant els diferents exèrcits que defensaven la legalitat. Aquesta batalla, contra allò que es podria suposar, va ser d’una extrema cruesa en els enfrontaments.

Els voluntaris italians van creuar el Llobregat a Martorell el dia 23 de gener. L’endemà Franco va ordenar encerclar i ocupar Barcelona. L’exèrcit republicà en aquell moment ja havia evacuat la ciutat, produint un buit de poder al centre. Les tropes lleials es van situar en els diferents punts de fortificació i el centre va quedar buit. D’aquesta manera es van produir saquejos als magatzems de menjar. Barcelona s’havia abastit de queviures en suposar que les tropes franquistes voldrien posar la ciutat en setge per tal de rendir-la.

L’aviació nazi i les tropes expedicionàries italianes, a més dels cossos marroquins van aconseguir superar les defenses republicanes el mateix dia. Els combats van ser puntuals i depenent del barri la gent sortia a rebre les tropes rebels o es tancava a casa. En aquest sentit, per exemple la Divisió 5 del Cos navarrés va patir dotze baixes a Diagonal amb Balmes, però va capturar dos tancs soviètics i va fer 900 presoners.

Tanc nazi al Passeig de Gràcia el 1939

Els soviètics no volien entregar Barcelona

Cremeu Barcelona, de Guillem Martí, demostrà com la política de terra cremada instigada pels assessors de l’exèrcit roig va ser desobeïda. Miquel Serra Pamiès es va presentar com a voluntari per orquestrar la demolició de totes les construccions importants. Va aprofitar la seua posició per tal de desobeir les ordres i no destruir la ciutat.

Franco volia venjar-se de Catalunya

El dia 26 de gener, segons diferents fonts, va ser un dia triat per Franco per tal de venjar la victòria catalana sobre les tropes del rei Felip IV de Castella el 1641 en el si de la Guerra dels Segadors. La batalla de Montjuïc va enfrontar 6000 tropes catalanes contra 23000 tropes castellanes.