Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

60 eurodiputats demanen l’alliberament de presoners de baix risc i elements de protecció als centres penitenciaris

Puigdemont, Riba, Comín i Ponsatí subscriuen una carta adreçada a les institucions europees

Avatar
Agències 04/04/2020
el president del Consell Europeu, Charles Michel, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, durant una roda de premsa a Brussel·les el 31 de gener del 2020. (Horitzontal)

Una seixantena d’eurodiputats, entre ells els catalans Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Diana Riba, han enviat una carta a les institucions europees demanant-los que encoratgin els estats a alliberar els presoners de baix risc mentre duri la pandèmia del coronavirus i a proveir els centres penitenciaris d’elements de protecció. La missiva va adreçada als presidents de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i del Consell Europeu, Charles Michel, i també al comissari de Justícia, Didier Reynders, i recorda que l’Alta Comissionada de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va instar els governs d’arreu del món a reduir el nombre d’interns a les presons, especialment de col·lectius vulnerables i presos de baix risc.

“La Unió Europea i els estats membre tenen l’obligació de protegir la salut i els drets dels detinguts i fer passes per reduir la probabilitat de transmissió del covid-19 a les presons”, avisen els signants, que creuen que la suspensió de les visites de familiars als reus afectarà també la seva salut mental “aïllats del món en un context tan sensible”.

També reclamen que els estats facilitin material de seguretat contra el covid-19 a les presons: “Demanem a la Comissió Europea i als estats membre que integrin els centres de detenció als seus plans d’acció i els proveeixin tan aviat com sigui possible d’equips de protecció i d’higiene”. Alhora, demanen fer tests de la malaltia als treballadors i als interns.