Dimecres, 24 de Juliol de 2019 - Edició 363
La República

Montilla avisa al TC espanyol que si retalla el model lingüístic farà ‘el joc’ a qui vol la ‘fractura social’ a Catalunya

El president de la Generalitat, José Montilla, ha mostrat la seva ‘preocupació’ davant la possibilitat que el model lingüístic català ‘pugui ser esmenat, total o parcialment, pel Tribunal Constitucional’ espanyol en la seva sentència sobre l’Estatut. Montilla ha remarcat que aquest és un model que ‘durant 25 anys ha funcionat’ amb ‘el màxim consens social i polític’. Per això, ‘una desqualificació d’aquest exemple de convivència seria fer el joc a interessos partidaris i partidistes que només busquen la fractura social a Catalunya’. El president ho ha dit en una entrevista que publica la revista (pdf) de la Plataforma per la Llengua, on Montilla ha admès que el seu català ‘necessita millorar’.

Redacció
Redacció 23/07/2009

Sobre la sentència del Constitucional espanyol i com aquesta podria afectar al model lingüístic, Montilla ha remarcat que prefereix ‘no contemplar aquesta opció’, tot i expressar ‘preocupació’ per la possibilitat que el tribunal retalli aquest precepte de l’Estatut. En tot cas, ha dit confiar que ‘el sentit institucional prevalgui’ i que la sentència sigui ‘especialment curosa’.

L’exemple de Montilla amb el català

En una entrevista publicada al número de juliol de la revista La Corbella (pdf) , de la Plataforma per la Llengua, el president ha apuntat que el seu exemple, com a nou catalanoparlant, ‘pot esperonar els ciutadans nouvinguts a parlar el català sense pors’. Sobre l’aprenentatge del català, Montilla ha assegurat que ‘sempre’ ha considerat que ‘havia de millorar el nivell de competència lingüística i de fluïdesa, per respecte a Catalunya, a les seves institucions i, sobretot, a la seva ciutadania’. Es tracta, segons ha afegit, d’un repte que ha assumit ‘de grat’, tot i ser ‘conscient’ de les seves ‘limitacions’, però ‘conscient també que una llengua només s’aprèn i perfecciona amb la pràctica diària’.

En tot cas, el president ha admès que el seu català ‘necessita millorar’, però també ha demanat ‘no caure en l’estereotip’. ‘Pocs són els que poden vantar-se de parlar un català a la perfecció i, per això mateix, cal admetre que tots tenim molt a millorar. Només cal proposar-s’ho i perseverar’, ha dit.

Montilla ha recomanat els catalans castellanoparlants que no s’atreveixen a parlar català que ‘facin el pas, que no es deixin vèncer per la por o per la vergonya’. ‘Durant la il·lustració, el filòsof Kant va prendre com a lema ‘atreveix-te a pensar’; en el cas de la nostra llengua, podríem substituir-lo per un ‘atreveix-te a parlar català”. El president considera que el català ‘ha de ser la llengua de tots els catalans i les catalanes, independentment del seu origen o lloc de naixement’, tot advertint que el futur del català ‘dependrà de la nostra capacitat de convertir-la en un referent d’identitat i de prestigi, en una eina útil i prestigiosa’.

En la mateixa entrevista, el president de la Generalitat ha admès que la realitat europea ‘respon a la dels estats que la conformen’, i per això, ‘sense renunciar a Europa’, ha apostat per ‘treballar perquè el català, el basc i el gallec siguin plenament reconeguts dins l’estat espanyol’.

Relacionats