Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Zelenski demana als líders europeus que accelerin l’entrega d’avions de combat i artilleria per fer front a Rússia

ACN Brussel·les – El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat als caps d’estat i govern de la Unió Europea que accelerin l’entrega d’avions de combat, tancs i artilleria per combatre […]

Agències 09/02/2023

ACN Brussel·les – El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat als caps d’estat i govern de la Unió Europea que accelerin l’entrega d’avions de combat, tancs i artilleria per combatre les tropes russes. En una intervenció des del Consell Europeu, Zelenski ha agraït als diferents líders polítics el suport que ha rebut fins ara el país, però ha subratllat la necessitat d’actuar de forma “més ràpida que l’agressor”. En aquest sentit, el dirigent ha recordat que els atacs del Kremlin no només són una agressió contra Ucraïna, sinó una agressió “contra Europa”. Per altra banda, el president ha exigit la creació d’un tribunal internacional per condemnar les accions de Moscou i crear un mecanisme de compensació perquè Rússia “entengui què ha fet”.

Alhora, Zelenski ha manifestat la importància que la Unió Europea lluiti per preservar “la seguretat” al país i ha apuntat que, si els líders europeus assoleixen aquest objectiu, “passaran a la història”.

<strong>Les paraules no són “suficients”</strong>

En una roda de premsa amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, Zelenski ha avisat els líders dels 27 que les paraules no són “suficients”. “No podem aconseguir la victòria només amb paraules. Les paraules compten, però la guerra s’ha de lluitar”, ha dit el president ucraïnès tot remarcant que necessiten avions de combat i més armes.

En aquest sentit, el líder ucraïnès ha dit que hi ha “senyals positius” sobre l’enviament d’avions, però que cal que “es tradueixin en passos concrets”. “Cal passar de les paraules als fets”, ha dit.

Pel que fa al procés d’adhesió a la Unió Europea, Zelenski ha insistit en obrir les negociacions ja aquest any. “La pau duradora a Europa serà només una realitat quan Ucraïna guanyi la guerra i es converteixi en un estat membre”, ha advertit.

Per la seva banda, Von der Leyen ha respost Zelenski que el procés d’adhesió està “basat en mèrits” i “no té terminis”. “Seguirem donant ple suport a Ucraïna, ara contra la guerra i en el futur”, ha dit la presidenta de l’executiu europeu, tot remarcant que Kíiv està fent progressos “impressionants” per complir els criteris d’entrada al club comunitari. Von der Leyen també ha detallat que el desè paquet de sancions, que es vol aprovar tot coincidint amb el primer aniversari de la invasió, està relacionat amb la lluita contra la “propaganda” russa i inclou més prohibicions a exportacions. 

Finalment, Michel ha donat suport al pla de pau de Zelenski i també a la “batalla diplomàtica i política” ucraïnesa a totes les instàncies. “Les setmanes i mesos que han de venir són decisius. No és el moment de tremolar, sinó de donar el màxim suport”, ha dit el president del Consell Europeu.