Edició 2299

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de novembre del 2024
Edició 2299

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 10 de novembre del 2024

Zadie Smith: “Em tenen poc respecte quan a TikTok es pensen que no tinc capacitat per centrar-me en una sola història”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’escriptora Zadie Smith ha presentat aquest dimecres la novel·la ‘La impostura’ (Salamandra), que el novembre de 2025 es publicarà en català de la mà de JANDE Editorial. En el marc de la Biennal del Pensament, l’escriptora ha reconegut que l’obra pot ser considerada com a “complicada” perquè no segueix “línies rectes” i experimenta “canvis” en el relat. L’anglesa ha recordat que escriu per a les persones i no pels “robots” o els “algoritmes” i que, per tant, tothom té “capacitat” per llegir-lo. En aquest sentit, ha lamentat el “poc respecte” de xarxes socials com TikTok en què l’algoritme tracta els usuaris posant en dubte la seva capacitat per centrar-se en una història. “Jo intento mostrar respecte cap a les persones”, s’ha defensat.

En roda de premsa al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Zadie Smith ha parlat del seu retorn a la ficció amb una novel·la sobre l’Anglaterra victoriana. El treball arriba set anys després de ‘Tiempos de swing’ i un quart de segle després de la seva irrupció al panorama literari.

Publicitat

Entre l’humor i la tragèdia, plena de vida i amb una veritat moral, ‘La impostura’ narra les controvèrsies socials del Londres victorià a través de diversos personatges.

La història s’ambienta a 1873. L’escocesa Eliza Touchet és la cosina i responsable de la casa de William Ainsworth, un novel·lista famós que ha caigut en la decadència amb qui viu des de fa trenta anys.

La protagonista s’interessa per un intrigant judici que es produeix a Londres sobre Roger Tichborne, un hereu d’un enorme imperi que ha reaparegut i reclama el que li pertoca.

A Touchet li crida l’atenció un testimoni clau del judici: Andrew Bogle. Es tracta d’un individu criat com un esclau a les plantacions de sucre de Jamaica i treballador de la família Tichborne des de fa dècades. Bogle pot confirmar o desmentir les intencions de l’hereu per reunir tota la fortuna.

Amb aquest treball, doncs, Smith ofereix una exploració en els autoenganys de la condició humana i en el món victorià entrellaçat amb ficció. A més a més, planteja una protagonista que haurà d’enfrontar-se amb el brutal passat colonial d’Anglaterra.

Durant la roda de premsa, ha confessat que el més divertit del procés d’escriptura ha estat la creació dels personatges i de descobrir diverses coses sobre el país de la seva mare i el del seu pare.

Smith ha assegurat que el llenguatge de la novel·la és “contemporani” encara que s’ubiqui a l’època victoriana. Sí que ha dit, però, que l’època victoriana encara perdura a Londres perquè la Reforma Victoriana encara és ben present a l’espai públic.

Un dels aspectes que li han semblat interessants és abordar com des del protestantisme no hi ha “diferents graus de pecat” i, en canvi, amb el catolicisme de la protagonista del llibre sí que  hi ha diferents “graus” quan un fa un pecat.

Amb tot, l’autora s’ha mostrat sorpresa del poc coneixement de l’època victoriana que hi ha a Anglaterra. “El llibre intenta tractar la relació entre Jamaica i Anglaterra. La major part de la gent d’Anglaterra no en són conscients. No es pot entendre un país sense haver entès abans la seva història”, ha alertat.

Finalment, l’escriptora ha defensat la presència d’humor en la seva novel·la. “Crec que a la vida sempre hi ha d’haver tragèdia i diversió. Tots els bons escriptors parteixen d’això”, ha concretat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió